Europa Azi

Vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans: Ne dorim o lege europeană a climei adoptată cat mai repede cu putinţă

post-img

Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru Pactul Ecologic European, Frans Timmermans, le-a transmis marţi miniştrilor pentru mediu din cele 27 de state membre ale UE importanţa atingerii obiectivelor împotriva schimbărilor climatice, printr-o reluare a economiei bazată pe protecţia mediului înconjurător.

În cadrul unei reuniuni a miniştrilor de resort din cele 27 de state membre, Frans Timmermans a conturat perspectiva sa asupra viitorului Uniunii Europene, concentrându-se pe o relansare economică cu efect pe termen lung, care să se distanţeze de efectele economice poluante din zilele noastre. 

“Am ajuns la concluzia că riscul aruncării cu bani într-o economie veche, de secol 20, este uriaş. Dacă am face asta am crea o închidere in active ce nu ne-ar lăsa sa ne transformăm economia, ce are nevoie de o transformare din cauza crizei climatice ce nu va dispărea, din cauza crizei biodiversităţii cu care ne confruntam, si din cauza faptului că suntem in mijlocul unei revoluţii industriale”, a susţinut Timmermans in cadrul întâlnirii miniştrilor mediului europeni, motivele pentru care economia trebuie regândită in aşa fel încât aceasta să se concentreze pe combaterea crizei climatice.

Mai mult, vicepreşedintele Comisiei Europene a accentuat nevoia de nou, catalogând actuala economie ca fiind învechită.

Timmermans, prin argumentele sale asupra nevoii de transformare a economiei Uniunii Europene într-una axată pe problemele mediului, a propus conturarea unei viziuni de ansamblu asupra viitorului economic european, bazat pe investiţia in viitor.

Raportat la termenul de “noua revoluţie industrială”, acesta a subliniat potenţialul digitalizării care ne obligă să regândim economia bazându-ne pe noi standarde.

În cadrul discursului său, Frans Timmermans a mai afirmat: “Ne dorim o lege a climei adoptată cat mai repede cu putinţă pentru a face posibilă calea spre o neutralitate climatică ireversibilă”.

Potrivit oficialului european, legea privind clima reprezintă o certitudine a angajamentului Uniunii Europene faţă de cetăţenii săi, de a implementa cu succes obiectivele de mediu.

Miniştrii mediului din tarile UE au ajuns marţi la o serie de concluzii precum înţelegerea importanţei obiectivelor UE până in 2050 de neutralitate climatică, prin conturarea unui mediu de investiţii stabil care urmăreşte susţinerea Pactului Verde: “o energie regenerabilă, construcţia de renovări, inovaţii si adaptări; in acest context, mai mulţi miniştrii au subliniat importanţa aplicării principiului ‚nu dăunării’ in timp ce alţii încurajează nevoia luării de măsuri asupra particularităţilor la nivel naţional si local.”

Mai mult, miniştrii mediului s-au aplecat asupra transformării economiei încurajate de Timmermans, printr-un număr mare de miniştrii care “au subliniat faptul că economia de tip circular poate stimula crearea de locuri de muncă si in acelaşi timp, poate creste potenţialul UE, făcând Europa mai puţin dependentă de importuri”.

Prezent la reuniune, ministrul român al mediului, Costel Alexe a reiterat poziţia pro-europeană a României in implementarea Pactului Verde la nivel naţional.

“Provocările actuale sunt, de asemenea, o oportunitate pentru Uniunea Europeană de a ieşi din criză cu o economie mai ecologică, o societate mai sănătoasă şi un mediu revitalizat; Green Deal este cea mai bună abordare a eforturilor de recuperare a Uniunii Europene”, a spus Alexe.