Europa Azi

UE permite adoptarea de sancţiuni împotriva serviciului de informaţii militare al Rusiei pentru a contracara atacurile cibernetice

post-img

Ţările Uniunii Europene au dat undă verde pentru adoptarea de sancţiuni împotriva serviciului de informaţii militare al Rusiei – GRU – şi împotriva unor entităţi chineze şi nord-coreene acuzate de atacuri cibernetice produse în ultimi ani. Decizia a fost luată la nivelul ambasadorilor celor 27 de state membre UE, au declarat pentru surse diplomatice pentru Radio Europa Liberă.

Diplomaţii statelor membre s-au pronunţat pentru îngheţarea conturilor pe care le pot avea în Uniunea Europeană GRU, compania chineză de cercetare şi dezvoltare de tehnologii Tianjin Huaying Haitai şi firma nord-coreeană, Chosun Expo.

Aceste entităţi şi şase cetăţeni chinezi şi ruşi, împotriva cărora sunt propuse restricţii de circulaţie, s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice WannaCry, NotPetya şi Cloud Hopper, care au vizat ţări din Uniunea Europeană şi din alte regiuni ale lumii.

Aceste sancţiuni adoptate sunt primele astfel de măsuri punitive asumate de Uniunea Europeană după preluarea de către Germania a preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene.

De altfel, Germania a făcut o propunere oficială în acest sens, săptămâna trecută, la 13 iulie. 

Sancţiunile urmează a fi adoptate definitiv până la sfârşitul lunii iulie şi vor fi primele bazate pe un regim nou, introdus de Uniunea Europeană anul trecut pentru a contracara crimele cibernetice.

Baza acestui set de sancţiuni stă într-o decizie adoptată în 2017 de Consiliul Uniunii Europene, care a elaborat un cadru pentru un răspuns comun al UE la activităţile cibernetice dăunătoare, cunoscut sub denumirea de „Setul de instrumente pentru diplomaţia cibernetică a UE”.