Europa Azi

U.E. în Moldova: Percepţii şi Realitate, proiectul care a îmbunătăţit percepţia cetăţenilor în ceea ce priveşte sprijinul Uniunii Europene

Percepţia cetăţenilor în ceea ce priveşte sprijinul Uniunii Europene în Republica Moldova s-a schimbat spre bine. Sunt tot mai mulţi oameni care cred în asistenţa Uniunii Europene şi îşi văd viitorul în comunitatea europeană. Lucrurile s-au schimbat şi datorită proiectului "U.E. în Moldova: Percepţii şi Realitate". Au fost deschise canale noi de comunicare pentru populaţia cu un nivel redus al cunoştinţelor faţă de Uniunea Europeană şi care se află atât în zonele rurale ale Republicii Moldova, cât şi în regiunea transnistreană sau regiunea autonomă Găgăuzia.

Proiectul, care s-a desfăşurat pe parcursul unui an, a demonstrat cum procesul de asociere cu Uniunea Europeană poate contribui la modernizarea Republicii Moldova. Au fost prezentate istorii de succes ale celor care au reuşit să-şi dezvolte afaceri datorită sprijinului acordat de Uniunea Europeană, proiecte de eficienţă energetică sau programe menite să îmbunătăţească infrastructura sau mediul.

ANDREI POPOV ambasador cu misiuni speciale, MAEIE: „Să putem ajunge în cât mai multe case, la cât mai mulţi cetăţeni cu informaţii veridice, care realmente să informeze despre ceea ce face UE în Republica Moldova, despre cât de puternică este această relaţie de prietenie şi parteneriat şi să punem în culori, în exemple concrete sutele de proiecte pe care le are UE în Republica Moldova”.

Excelenţa Sa PETER MICHALKO ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova: „Uniunea Europeană este cel mai apropiat, dar şi cel mai puternic şi stabil partener al Republicii Moldova şi al oamenilor din Republica Moldova. În ultimii zece ani a fost oferit mai mult decât un miliard de euro sub formă de granturi pentru diferite proiecte”.

După şase ani de implementare a Acordului de Asociere, într-adevăr relaţia noastră cu UE este mai complexă prin prisma comerţului, stabilit de Zona de Liber Schimb şi prin intermediul diferitor programe la care participă Republica Moldova, susţine directorul executiv al Insittutului pentru Politici şi Reforme Europene, Iulian Groza.

IULIAN GROZA director, Institutul pentru Politici şi Reforme Europene: „Percepţia, în general, în Republica Moldova în ultimii doi ani de zile s-a schimbat spre bine, sunt mai mulţi cetăţeni în Republica Moldova care au încredere în Uniunea Europeană, care cunosc despre asistenţa oferită de Uniunea Europeană şi care îşi doresc ca viitorul ţării să-l lege cu UE”.

Proiectul "Noi şi UE – UE în Moldova: Percepţii şi Realitate" este implementat de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, Institutul pentru Iniţiative Strategice şi Institutul pentru Politici Europene din Berlin.