Europa Azi

Ţările UE aprobă acordul politic cu Parlamentul European privind Fondul pentru o Tranziţie Justă din care România va beneficia de 1,94 miliarde de euro

post-img

Uniunea Europeană a făcut miercuri un pas major pe calea către o tranziţie verde eficientă şi echitabilă, după ce ambasadorii statelor membre ale UE au aprobat acordul politic provizoriu la care au ajuns preşedinţia germană a Consiliului UE şi Parlamentul European cu privire la noul Fond pentru o tranziţie justă de 17,5 miliarde de euro şi din care România va beneficia de 1,94 miliarde de euro.

“Fondul pentru o tranziţie justă este o afirmare a solidarităţii şi a voinţei noastre politice, ca Uniune, de a aborda împreună schimbările climatice. Va ajuta la reconcilierea economiei şi ecologiei. Nu putem pune în aplicare Acordul verde european fără a atenua consecinţele pentru cei mai afectaţi de decarbonizarea economiei noastre”, a spus Peter Altmaier, ministrul federal german pentru afaceri economice şi energie, conform CaleaEuropeană.ro.

Decizia Consiliului UE vine şi în contextul acordului istoric dintre liderii statelor membre, care la Consiliul European de săptămâna trecută au aprobat obiectivul de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030 în lupta împotriva schimbărilor climatice. În baza acestui acord, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a cerut miercuri în Parlamentul European ca eurodeputaţii să dea undă verde legii europene a climei.

Potrivit acordului dintre Consiliul UE şi Parlamentul European privind Fondul pentru o tranziţie justiă, statele membre vor dezvolta planuri de tranziţie echitabile pentru a sprijini teritoriile care se confruntă cu provocări socio-economice grave ca urmare a restructurării necesare pentru atingerea obiectivului UE pentru 2030 de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% şi de a avea o economie neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

Fondul se adresează în special regiunilor care trebuie să elimine treptat producţia şi utilizarea de cărbune, lignit, turbă şi şisturi petroliere sau să îşi transforme industriile cu consum intens de carbon. De altfel, în concluziile adoptate de liderii europeni este stabilită şi respectarea dreptului statelor membre de a decide cu privire la mixul lor energetic şi de a alege cele mai adecvate tehnologii pentru a atinge în mod colectiv obiectivul climatic 2030, inclusiv tehnologii de tranziţie precum gazul, o prevedere solicitată în mod ferm de către România.

Resursele vor proveni din cadrul financiar multianual 2021-2027 (7,5 miliarde de euro) şi din instrumentul UE de nouă generaţie (10 miliarde de euro repartizat pe trei ani).

Conform Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă prezentat de guvernul PNL la finalul lunii noiembrie, România va primi 1,94 miliarde de euro din Fondul pentru o Tranziţie Justă, suma aceasta reprezentând 11,09% din anvelopa totală a fondului menţionat.

Cele 1,94 miliarde de euro fac parte din cele 79,94 miliarde de euro ce vor fi acordate României şi care cuprind atât fondurile alocate prin intermediul Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 şi prin intermediul planului de redresare Next Generation EU.