Europa Azi

SONDAJ. Europenii vor ca doar ţările care respectă statul de drept să primească bani din fondul de redresare economică

post-img

Patru din cinci europeni cred că Uniunea Europeană ar trebui să acorde fonduri numai statelor membre care respectă statul de drept şi valorile democratice, potrivit unui Eurobarometru publicat de Parlamentul European.

Potrivit sondajului, 53% dintre cetăţenii UE (58% în România) sunt pe deplin de acord că trebuie să existe un control eficace, iar alţi 32% (29% în România) tind să fie de acord. Numai 8% dintre respondenţi, în medie, la nivelul UE, nu împărtăşesc această opinie, scrie Digi24.

Aceasta este o poziţie împărtăşită de Parlamentul European, care evaluează în prezent îndeaproape planurile naţionale de redresare economică împreună cu Comisia Europeană, pentru a se asigura că aceste fonduri sunt utilizate în conformitate cu obiectivele unei societăţi europene mai ecologice, mai digitalizate şi mai reziliente.

„Poziţia Parlamentului European a fost una clară, şi anume că fondurile UE de redresare nu trebuie să ajungă la guverne care nu respectă valorile democratice fundamentale sau nu susţin statul de drept. Acest sondaj confirmă faptul că o majoritate covârşitoare a cetăţenilor UE sunt de acord cu această poziţie. Cine subminează în mod constant valorile UE nu ar trebui să se aştepte să primească fonduri UE”, a spus preşedintele Parlamentului European, David Sassoli.

Potrivit sondajului, cetăţenii europeni evaluează pozitiv premisa programului de redresare al Uniunii Europene în valoare de 800 miliarde de euro: 60% dintre respondenţi cred că proiectele NextGenerationEU vor ajuta ţara lor să depăşească efectele negative economice şi sociale cauzate de pandemia de coronavirus. 59% dintre cetăţeni afirmă, de asemenea, că programul va ajuta ţara lor să fie mai bine pregătită pentru provocările viitoare.

În acest context, sondajul arată, de asemenea, că 53% dintre cetăţenii europeni (65% dintre români) au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană, doar 19% (13% în România) având o imagine destul de negativă sau foarte negativă.

Cu toate acestea, rezultatele sondajului sugerează îngrijorări într-o serie de ţări ale UE cu privire la modul în care guvernele naţionale vor utiliza efectiv aceste fonduri suplimentare ale UE. În timp ce, în medie, 45% dintre cetăţenii UE (34% în România) au încredere în guvernele lor naţionale în această privinţă, 41% dintre respondenţi (56% în România) îşi exprimă îndoiala, indicând diferenţe semnificative în UE în ceea ce priveşte nivelurile de încredere în propriile guverne.

Întrebaţi care sunt chestiunile pe care Parlamentul European ar trebui să le urmărească ca priorităţi politice, respondenţii au vorbit despre acţiunile de combatere a schimbărilor climatice, menţionate de 43% dintre cetăţeni. Alte priorităţi avute în vedere de respondenţi (care corespund priorităţilor Parlamentului pentru redresarea post-pandemică) sunt măsurile de combatere a sărăciei şi a excluziunii sociale (32%), sprijinirea economiei şi crearea de noi locuri de muncă, precum şi combaterea terorismului (ambele cu 31%).

Sănătatea publică, precum şi migraţia şi azilul se află împreună pe a patra poziţie, cu 27% fiecare. Cetăţenii din Ungaria şi Polonia plasează „democraţia şi statul de drept” ca priorităţi pentru Parlament (locul al doilea în Polonia, al treilea în Ungaria), în timp ce, în medie la nivel UE, acest aspect se situează pe locul al optulea.

Sondajul a fost realizat pentru Parlamentul European de către Ipsos European Public Affairs în perioada 17-25 august 2021, online, cu 26.459 de respondenţi cu vârsta de 15 ani şi peste, în toate cele 27 de state membre.