Redresarea pieţelor de capital: Consiliul UE adoptă primul set de măsuri pentru a ajuta întreprinderile să aibă acces la finanţare
Sursa foto:© European Union, 2018 Vizualizari:

Redresarea pieţelor de capital: Consiliul UE adoptă primul set de măsuri pentru a ajuta întreprinderile să aibă acces la finanţare

Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni modificări specifice ale Directivei privind pieţele instrumentelor financiare (MiFID) II şi ale Regulamentului privind prospectul pentru a facilita recapitalizarea întreprinderilor din UE pe pieţele financiare în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Potrivt caleaeuropeana.ro, împreună cu adaptările aduse cadrului privind securitizarea UE, măsurile fac parte din pachetul privind redresarea pieţelor de capital asupra căruia Consiliul şi Parlamentul European au convenit la sfârşitul anului trecut. Scopul pachetului este de a facilita sprijinirea redresării economice în urma pandemiei de către pieţele de capital.

Normele MiFID II au fost modificate pentru a simplifica cerinţele de informare în mod ţintit, garantând în acelaşi timp protecţia investitorilor. Modificările reduc, de exemplu, volumul de informaţii privind costurile şi cheltuielile care trebuie furnizate investitorilor profesionali şi contra-părţilor eligibile. Informaţiile privind investiţiile furnizate pe suport de hârtie vor fi, de asemenea, eliminate treptat, cu excepţia clienţilor de retail, în cazul în care aceştia solicită să le primească în continuare.

Noile norme le vor permite, de asemenea, băncilor şi întreprinderilor financiare să grupeze costurile serviciilor de cercetare şi de executare în cazul cercetării privind emitenţii cu capitalizare mică şi medie. Acest lucru va contribui la intensificarea cercetării cu privire la aceşti emitenţi şi la îmbunătăţirea accesului lor la finanţare.

Printre celelalte modificări se numără adaptări ale regimului limitelor poziţiilor pentru instrumentele financiare derivate pe mărfuri pentru a sprijini apariţia şi creşterea pieţelor de instrumente financiare derivate pe mărfuri denominate în euro.

Regulamentul privind prospectul a fost modificat în principal pentru a institui un nou „prospect UE pentru redresare”. Acest prospect mai scurt le va permite întreprinderilor să atragă mai uşor capital pentru a-şi satisface nevoile de finanţare, asigurând, în acelaşi timp, furnizarea de informaţii adecvate investitorilor.

Prospectul pentru redresare va fi disponibil pentru majorări de capital de până la 150% din capitalul restant într-o perioadă de 12 luni. Noul regim se va aplica până la sfârşitul anului 2022.

Textele actelor legislative adoptate astăzi vor fi semnate la 16 februarie şi se preconizează că vor fi publicate în Jurnalul Oficial înainte de sfârşitul lunii februarie.

Modificările aduse MiFID II vor intra în vigoare în ziua următoare datei publicării lor, iar statele membre vor trebui să le transpună în dreptul intern în termen de nouă luni de la data respectivă. Măsurile vor deveni aplicabile după 12 luni de la intrarea în vigoare a directivei.

Modificările aduse Regulamentului privind prospectul vor intra în vigoare în a 20-a zi de la data publicării lor. Modificările aduse cadrului privind securitizarea al UE urmează să fie votate de Parlamentul European în perioada sa de sesiune din martie. Ulterior, acestea vor fi adoptate de Consiliu.

Similare
RECOMANDĂRI