REACT-EU, votat de Parlamentul European: Regiunile UE vor putea accesa 47,5 miliarde de euro pentru a combate efectele pandemiei
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

REACT-EU, votat de Parlamentul European: Regiunile UE vor putea accesa 47,5 miliarde de euro pentru a combate efectele pandemiei

Eurodeputaţii au aprobat ajutoare suplimentare pentru ca regiunile Uniunii să poată contracara pandemia de COVID-19 şi să găsească soluţii pentru consecinţele sale sociale şi sanitare.

Parlamentul a aprobat REACT-EU, un pachet de 47,5 miliarde EUR pentru a atenua efectele imediate ale crizei provocate de pandemia de COVID-19 în regiunile Uniunii. Iniţiativa a fost adoptată cu 654 de voturi pentru, 23 împotrivă şi 17 abţineri, potrivit caleaeuropeana.ro.

Banii vor fi puşi la dispoziţie prin intermediul fondurilor structurale ale Uniunii. Astfel, pentru 2021 s-au alocat 37,5 miliarde EUR, iar pentru 2022 10 miliarde EUR. Operaţiunile prevăzute de REACT-EU sunt eligibile pentru finanţare cu efect retroactiv din 1 februarie 2020. Resursele pot fi utilizate până la sfârşitul anului 2023.

Ţările Uniunii vor putea aloca o parte din bani Fondului social european, Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), iniţiativei „Locuri de muncă pentru tineri” şi programelor transfrontaliere (Interreg). Investiţiile se vor concentra pe sectoarele cele mai afectate de consecinţele economice ale pandemiei.

REACT-EU este o propunere a Comisiei Europene pentru a aborda impactul economic şi social al pandemiei de COVID-19. Ea ia forma unei modificări a Regulamentului privind dispoziţiile comune, care reglementează perioada de programare 2014-2020 a politicii de coeziune.

REACT-UE vine în continuarea celor două propuneri anterioare referitoare la politica de coeziune: Iniţiativa pentru investiţii ca reacţie la coronavirus (CRII) şi Iniţiativa Plus pentru investiţii ca reacţie la coronavirus (CRII +). Ambele modifică normele referitoare la cheltuielile regionale pentru a facilita redresarea. Resursele pentru REACT-EU vor proveni din instrumentul de redresare al Uniunii Europene, numit Next Generation EU.

Similare
RECOMANDĂRI