Europa Azi

Programul privind Piaţa Unică: Bugetul UE va include în premieră un sprijin financiar de 4,2 mld. de euro destinat exclusiv pieţei unice

post-img

Comisia salută acordul politic provizoriu la care au ajuns ieri seară Parlamentul European şi statele membre ale UE cu privire la Programul privind piaţa unică propus de Comisie în iunie 2018. Acordul face în prezent obiectul unei confirmări oficiale din partea Consiliului şi a Parlamentului European, informează un comunicat, citat de caleaeuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, pentru prima dată, bugetul european va include sprijin financiar (4.208 miliarde EUR) destinat exclusiv pieţei unice a UE, pentru a proteja consumatorii şi pentru a permite numeroaselor întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) din Europa să profite pe deplin de buna funcţionare a pieţei unice.

„Aş dori să mulţumesc Preşedinţiei germane şi Parlamentului European pentru sprijinul lor continuu în aducerea la bun sfârşit cu succes a acestor negocieri importante privind Programul pentru piaţa unică. O piaţă unică mai integrată şi mai competitivă nu a fost nicicând mai importantă, deoarece este motorul nostru principal pentru recuperarea economică după pandemia de coronavirus. Programul privind piaţa unică va contribui în mod substanţial la realizarea unei pieţe unice mai puternice pe teren”, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă.

Programul privind piaţa unică va sprijini punerea în aplicare şi asigurarea respectării legislaţiei Uniunii în domeniul pieţei interne a bunurilor şi serviciilor, al supravegherii pieţei, al standardizării, al politicii în domeniul concurenţei şi al serviciilor financiare.

Programul are, de asemenea, rolul de a furniza servicii de consultanţă întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), în special prin intermediul reţelei europene a întreprinderilor.

De asemenea, programul privind piaţa unică va finanţa activităţi legate de protecţia consumatorilor şi responsabilizarea utilizatorilor finali din domeniul financiar.

În plus, programul se va concentra pe protecţia unui lanţului de aprovizionare cu alimente sigur şi durabil, care este necesar pentru a permite funcţionarea eficientă a pieţei unice.

În cele din urmă, programul va finanţa furnizarea de statistici europene de înaltă calitate privind toate politicile Uniunii.

Sub rezerva confirmării oficiale de către Consiliu şi Parlamentul European a acestui acord politic provizoriu, textul final al programului ar trebui adoptat de Consiliu şi de Parlamentul European la începutul anului 2021.