Europa Azi

Primul Panel de dezbateri al cetăţenilor europeni din cadrul Conferinţei pentru Viitorul Europei începe la Strasbourg pe 17 septembrie

post-img

În perioada 17-19 septembrie se desfăşoară la Strasbourg primul Panel de dezbateri directe cu cetăţenii privind Viitorul Europei. Aproximativ 200 de europeni vor veni cu idei şi recomandări care vor fi luate în considerare în cadrul şedinţelor plenare ale Conferinţei şi, în cele din urmă, în raportul final. Aceştia vor avea ca teme de dezbatere o economie mai puternică, justiţia socială, locurile de muncă, dar şi educaţia, tineret, cultură, sport şi tranziţie digitală, potrivit CaleaEuropeana.ro.

Ulterior se vor mai organiza încă trei Paneluri cu teme diferite. Numărul participanţilor va fi acelaşi. Aceştia vor dezbate direct din sediul Parlamentului European din Strasbourg, notează sursa citată.

Cetăţenii au fost aleşi în mod aleatoriu de către contractori specializaţi în numele instituţiilor UE, folosind metodologii care să asigure că aceştia sunt reprezentativi pentru diversitatea UE în ceea ce priveşte originea geografică, sexul, vârsta, mediul socio-economic şi nivelul de educaţie. Tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani reprezintă o treime din fiecare panel. Aceştia vor veni cu idei şi recomandări care vor contribui la deliberările generale ale conferinţei, în special la şedinţele plenare ale conferinţei şi, în cele din urmă, la raportul privind rezultatul final al acesteia.

Panourile cetăţenilor europeni reprezintă un element central al conferinţei organizate de Parlamentul European, Consiliu şi Comisie. Temele de discuţie pentru fiecare dintre aceste grupuri sunt următoarele:

(1) O economie mai puternică, justiţie socială, locuri de muncă/educaţie, tineret, cultură, sport/transformare digitală: 17-19 septembrie.

(2) Democraţie europeană/valori şi drepturi, statul de drept, securitate: 24-26 septembrie.

(3) Schimbări climatice, mediu/sănătate: 1-3 octombrie.

(4) UE în lume/migraţie: 15-17 octombrie.

Al doilea set de sesiuni se va desfăşura în format la distanţă pe parcursul lunii noiembrie, în timp ce a treia şi ultima sesiune va avea loc în decembrie 2021 şi ianuarie 2022 la următoarele instituţii de învăţământ:

(1) în Dublin, Irlanda – Institutul de Afaceri Internaţionale şi Europene;

(2) în Florenţa, Italia – Institutul Universitar European;

(3) în Natolin (Varşovia), Polonia – Colegiul Europei; 

(4) în Maastricht, Ţările de Jos – Institutul European de Administraţie Publică.

Informaţii suplimentare despre grupurile de cetăţeni europeni sunt disponibile aici, în timp ce calendarul provizoriu al conferinţei este disponibil aici.

Conferinţa privind viitorul Europei reprezintă un exerciţiu de democraţie deliberativă fără precedent, deschis şi incluziv. Scopul acesteia este să le ofere cetăţenilor din toate categoriile sociale, din întreaga Europă, un cuvânt mai greu de spus în legătură cu ceea ce aşteaptă ei de la Uniunea Europeană, iar opiniile lor ar trebui apoi să contribuie la orientarea direcţiei viitoare a UE şi a politicilor sale. 

Concluziile Conferinţei privind viitorul Europei sunt aşteptate în jurul lunii martie 2022, când Franţa se va afla la preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene – un moment oportun pentru Emmanuel Macron, care a fost ales pe baza unui program pro-european şi care intenţionează să facă din preşedinţia franceză a Consiliului un atu politic major în contextul alegerilor prezidenţiale franceze din mai 2022.

Conferinţa combină evenimente online şi offline, locale, regionale, naţionale şi europene, organizate de societăţile civile şi de cetăţeni, de instituţii europene şi de autorităţi naţionale, regionale şi locale. Rezultatele acestor evenimente, precum şi ideile legate de viitorul Europei, sunt publicate pe platforma digitală multilingvă. Acestea vor servi drept bază pentru discuţii ulterioare în cadrul celor 4 paneluri ale cetăţenilor europeni, care cuprind principalele subiecte ale Conferinţei.