Europa Azi

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen prezintă miercuri planul de redresare a UE post-COVID-19 în plenul Parlamentului European

post-img

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, 27 mai, propunerile executivului european privind bugetul pe termen lung revizuit şi planul de redresară, într-o şedinţă plenară specială a Parlamentului European.

Prezentarea va avea loc începând cu ora locală 13.30 (14.30 ora României) şi va fi urmată de o dezbatere, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Luna trecută, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că bugetul european va fi “nava-mamă” a relansării economice, iar la sesiunea plenară din 13-15 mai, şefa executivului european a anunţat că relansarea economică a Uniunii Europene va fi posibilă prin pachet format din bugetul european şi un instrument de redresare finanţat printr-o marjă de manevră foarte mare care va fixa suma maximă de bani pe care Comisia Europeană o poate împrumuta de pe pieţele de capital cu garanţia statelor membre.

Ţinând cont de impactul crizei COVID-19, Parlamentul Europeană a solicitat o revizuire substanţială a cadrului bugetar al UE pentru perioada 2021-2027, inclusiv includerea unui fond de redresare, în rezoluţiile adoptate la 17 aprilie şi 15 mai.

La 17 aprilie, eurodeputaţii au votat o rezoluţie prin care au solicitat un pachet masiv de investiţii pentru a sprijini economia europeană după criza COVID-19, care să fie finanţat printr-un Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 majorat.

Pentru a stimula redresarea economică şi socială, deputaţii europenii au votat la 15 mai o nouă rezoluţie prin care solicită un pachet solid de aproximativ 2 mii de miliarde de euro integrat în cadrul financiar multianual (CFM), însă adiţional sumelor propuse anterior. Noul buget pe şapte ani trebuie să acopere nevoile imediate ale cetăţenilor şi să vizeze coeziunea socială şi dezvoltarea economică durabilă în UE, pornind de la priorităţile tranziţiei digitale şi ecologice.

Pentru a obţine aprobarea Parlamentului European, noul plan de redresare trebuie să fie finanţat prin obligaţiuni de redresare garantate de bugetul UE şi să evite soluţii financiare care ar ocoli controlul democratic, mai arată sursa citată.

Ulterior, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europenevor discuta noile propuneri şi vor decide asupra formei finale în urma negocierilor.

Având în vedere probabilitatea unei perioade de mai multe luni până la încheierea unui acord, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene, într-o rezoluţie adoptată la 13 mai, să propună un plan de urgenţă pentru a facilita demararea fără probleme a programelor financiare în 2021.