Europa Azi

Parlamentul European răspunde la scrisoarea Domnicăi Manole: Orice tip de hărţuire la adresa Curţii Constituţionale este inacceptabilă

post-img

Am luat act de situaţia dificilă prin care trece instituţia pe care o conduceţi şi orice tip de hărţuire la adresa Curţii Constituţionale este inacceptabilă, se arată într-o scrisoare a Parlamentului European adresată preşedintelui Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, Domnica Manole. Scrisoarea este semnată în numele Preşedintelui Parlamentului European, David Maria Sassoli, de către Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al PPE, cel mai mare grup parlamentar din legislativul european.

În răspunsul dat la scrisoarea trimisă Parlamentului European de către Domnica Manole pe 7 mai, se arată că, pentru a păstra principiile de bază ale preeminenţei dreptului şi ale separaţiei puterilor în stat şi pentru a i se asigura imparţialitatea, Curtea Constituţională trebuie să nu fie afectată de ingerinţele politice, de presiuni şi de intimidări.

„Parlamentul European a reiterat de fiecare dată importanţa implementării Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE în integralitatea sa, inclusiv a valorilor sale esenţiale comune, care stau la baza relaţiei noastre. În particular, articolul 4 din Acord prevede că ambele părţi vor dezvolta, vor consolida şi vor spori stabilitatea şi efectivitatea instituţiilor democratice şi a preeminenţei dreptului în Moldova”, se arată în scrisoarea PE, semnată de europarlamentar.

În răspunsul instituţiei europene se mai menţionează că Parlamentul European a citit cu satisfacţie ultimul Raport cu Privire la Implementarea Acordului de Asociere de către Moldova, emis pe 11 septembrie 2019 de Comisia Europeană şi de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, ceea ce UE aşteaptă de la autorităţile Moldovei.

„Reforma justiţiei a fost mereu un domeniu-cheie de pe Agenda noastră de Asociere, şi că Parlamentul European va continua să monitorizeze atent evoluţiile din acest domeniu. Acţiunile de susţinere a democraţiei în Moldova întreprinse de Parlamentul European”, precizează scrisoarea PE.

Recent, pe 18 şi 19 decembrie 2019, la Strasbourg, Comitetul Parlamentar de Asociere Moldova-UE, s-a întrunit pentru a şaptea oară. Declaraţia şi recomandările adoptate prevăd că sprijinul bugetar şi asistenţa macrofinanciară acordate de UE vor fi condiţionate de implementarea reformelor asupra cărora s-a convenit anterior (în cadrul Agendei de Asociere), inclusiv de implementarea măsurilor dedicate garantării principiului separaţiei puterilor, respectării preeminenţei dreptului, a drepturilor fundamentale şi a standardelor democratice, precum şi a independenţei judiciarului.