Parlamentul European a aprobat bugetul UE 2021-2027. România va beneficia de peste 47 miliarde de euro
Vizualizari:

Parlamentul European a aprobat bugetul UE 2021-2027. România va beneficia de peste 47 miliarde de euro

Parlamentul European a aprobat miercuri, cu o largă majoritate, următorul Cadru Financiar Multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027 care se ridică la suma de 1.074,3 miliarde de euro, astfel încât sprijinul UE să poată ajunge la cetăţeni de la începutul anului viitor, votul eurodeputaţilor confirmând acordul Consiliului European. Acordul final dat asupra bugetului UE, care va putea intra astfel în vigoare la 1 ianuarie 2021, urmează unui alt vot dat de Parlamentul European prin care fondurile europene vor fi condiţionate de respectarea statului de drept.

 Voturile Parlamentului European au fost posibile după ce liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns la 1o decembrie la un nou acord privind bugetul UE şi fondul de redresare economică post-COVID-19 de 1824,3 miliarde de euro precum şi cu privire la condiţionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, după ce adoptarea pachetului de relansare a fost blocată iniţial de Ungaria şi de Polonia.

Eurodeputaţii au negociat suplimentări semnificative pentru programele emblematice ale UE, cum ar fi EU4Health (sănătate), Orizont (cercetare), Erasmus+ (educaţie) în beneficiul cetăţenilor UE S-a convenit asupra unei foi de parcurs obligatorii din punct de vedere juridic care să introducă noi surse de venituri ale UE, informează un comunicat al PE remis CaleaEuropeană.ro.

Miercuri, textul convenit cu Consiliul la 10 noiembrie privind bugetul pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027 a fost aprobat cu 548 de voturi pentru, 81 împotrivă şi 66 abţineri. Textul convenit cu Consiliul privind Acordul interinstituţional a fost adoptat cu 550 de voturi pentru, 72 împotrivă şi 73 abţineri, arată sursa citată.

Din cele 1.074,3 miliarde de euro cuprinse în Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, România va beneficia de o alocare de 47,56 miliarde de euro, 28,22 miliarde fiind alocate din fondurile de coeziune şi 19,34 miliarde din politica agricolă comună. La acestea, se mai adaugă cele 30,44 miliarde de euro din Mecanismul de redresare şi rezilienţă de 672,5 miliarde de euro şi cele 1,94 miliarde de euro din Fondul pentru o tranziţie justă.

Suplimentări în valoare de 15 miliarde EUR pentru principalele programe ale UE

Această creştere este rezultatul eforturilor de negociere ale Parlamentului de a stimula 10 programe emblematice ale UE în următorii şapte ani pentru a proteja mai bine cetăţenii în contextul pandemei de COVID-19, pentru a oferi oportunităţi generaţiei următoare şi pentru a conserva valorile europene. Datorită acestui compromis, în termeni reali, Parlamentul European triplează pachetul financiar pentru EU4Health, asigură echivalentul unui an suplimentar de finanţare pentru Erasmus+ şi se asigură că finanţarea cercetării va continua să crească.

– Suma de 11 miliarde EUR va proveni în principal din sumele corespunzătoare amenzilor în domeniul concurenţei (pe care întreprinderile trebuie să le plătească atunci când nu respectă normele UE), în conformitate cu solicitarea Parlamentului ca banii generaţi de Uniunea Europeană să rămână în bugetul UE. Aceste 11 miliarde EUR vor creşte treptat plafonul global al CFM (stabilit la 1.074,3 miliarde EUR la preţurile din 2018) la 1.085,3 miliarde EUR.

– 4 miliarde EUR vor fi finanţate din realocări şi marje în cadrul CFM.

– În plus, 1 miliard EUR va fi rezervat pentru a răspunde oricăror nevoi şi crize viitoare şi ar putea fi, de asemenea, adăugat la programele emblematice.

 
Similare
RECOMANDĂRI