Miniştrii de externe din UE se reunesc la Bruxelles
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Miniştrii de externe din UE se reunesc la Bruxelles

Astăzi, la Bruxelles, va avea loc reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, în cadrul căreia miniştrii europeni şi Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate Josep Borrell vor avea un schimb de opinii referitor la o serie de teme de actualitate, precum strategia UE de distribuire a vaccinurilor către state terţe, cazul Navalnîi, perspectivele de consolidare a relaţiilor transatlantice, evoluţiile recente din relaţia cu Turcia, zona Golfului, Hong-Kong, Venezuela, relaţia UE-Egipt şi altele.

În cadrul unui dejun de lucru informal, miniştrii europeni vor aborda relaţiile Uniunea Europeană – Regatul Unit în domeniile legate de politica externă şi de securitate, în condiţiile în care de la 1 ianuarie 2021 a expirat şi perioada de tranziţie post-Brexit.

Potrivit CaleaEuropeană.ro, la eveniment va participa şi ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, care va pleda pentru o nouă etapă în relaţiile UE-SUA. Totodată, Bogdan Aurescu va informa colegii europeni despre evoluţiile privind înfiinţarea şi găzduirea de către România a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC). În ceea ce priveşte strategia UE privind distribuirea vaccinurilor către state terţe, ministrul Bogdan Aurescu va reitera sprijinul României pentru crearea unui mecanism la nivelul Uniunii care să vină în întâmpinarea necesităţilor statelor din vecinătate în combaterea pandemiei de COVID-19.

Referitor la recentele evoluţii în cazul Navalnîi, ministrul român de externe va arăta că arestarea liderului opoziţiei ruse confirmă înrăutăţirea generală a situaţiei drepturilor omului în Rusia şi îngrădirea spaţiului de acţiune a ONG-urilor. Oficialul român va susţine nevoia menţinerii unei abordări unitare, transparente şi coordonate în orice demers la nivelul UE de implicare în dialog cu autorităţile ruse. 

În ceea ce priveşte relaţiile transatlantice, ministrul Bogdan Aurescu va evidenţia importanţa vitală a relaţiei transatlantice, inclusiv prin prisma valorilor şi obiectivelor de securitate comune. Va accentua, în acest sens, importanţa unei implicări active şi substanţiale a Uniunii în revitalizarea dialogului UE-SUA, în conformitate cu Concluziile recente ale Consiliului European şi cu cele ale Consiliului Afaceri Externe. De asemenea, oficialul român va arăta că este necesar ca agenda ambiţioasă a Uniunii să conducă rapid la demararea unei noi etape în relaţia UE-SUA, bazată pe o coordonare aprofundată cu noua Administraţie de la Washington. 

În dezbaterile privind diplomaţia climatică şi energetică, oficialul român va arăta că un rol activ al UE la nivel internaţional în domeniul schimbărilor climatice este esenţial în condiţiile în care Uniunea a dezvoltat unul dintre cele mai ambiţioase cadre de reglementare privind combaterea schimbărilor climatice. 

În ceea ce priveşte iniţiativa României privind înfiinţarea şi găzduirea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC), anunţată cu prilejul celei mai recente reuniuni ministeriale a NATO, desfăşurată în perioada 1-2 decembrie 2020, ministrul Bogdan Aurescu va evidenţia că decizia României a avut la bază nevoia unei abordări integrate şi adaptate evoluţiilor pe termen lung în ceea ce priveşte rezilienţa, care reprezintă o componentă importantă a securităţii şi un factor important în protejarea democraţiei. 

România îşi propune ca, prin înfiinţarea şi funcţionarea E-ARC, să faciliteze conectarea actorilor relevanţi în domeniu şi crearea unei platforme de nivel internaţional, cu scopul de a identifica şi promova proiecte comune în domeniul cercetării şi implementării rezilienţei, inclusiv crearea de bune practici la nivelul UE şi NATO, dar şi în raport cu partenerii.   

Similare
RECOMANDĂRI