Europa Azi

Expert economic: Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană a însemnat pentru Republica Moldova o creştere cu 34% a exporturilor

„Acordul de Asociere a însemnat pentru Republica Moldova o creştere de 34% pe filiera exporturilor. Această majorare nu este una maximă. Ne putem permite mult mai mult odată cu dezvoltarea sectorului zootehnic, odată cu dezvoltarea industriei de produse agroalimentare care, dacă ar corespunde normelor europene, ar putea fi exportate”, a declarat într-un interviu acordat în exclusivitate pentru www.tvrmoldova.md de Mariana Rufa, Director Executiv al European Business Association of Moldova.

TVR MOLDOVA: Doamnă Mariana Rufa, acum 7 ani, Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Ce a însemnat acest acord pe pentru economia Republicii Moldova?
 
Mariana Rufa: Înseamnă, în primul rând, creştere economică. Acest accord de asociere nu este doar un document politic, nu este doar un angajament internaţional pe care şi l-a asumat Republica Moldova, ci este un catalizator pentru o creştere econimcă, pentru crearea de valoare adăugată în economie şi nu  doar pe partea de profit. Vorbim aici de crearea unei paradigme economice bazată pe valoare adăugată, pentru că Republica Moldova este catalogată ca o piaţă mică. Acest accord, de asemenea, a oferit Republicii Moldova posibilitatea de a exporta pe piaţa UE, de a schimba cifrele în balanţa de plăţi, de a permite ca o paletă de diferite produse să fie lărgită. După primii 5 ani, Acordul de Asociere a însemnat pentru Republica Moldova o creştere de 34% pe filiera exporturilor. Această majorare nu este una maximă. Ne putem permite mult mai mult odată cu dezvoltarea sectorului zootehnic, odată cu dezvoltarea industriei de produse agroalimentare care, dacă ar corespunde normelor europene, ar putea fi exportată, ceea ar contribui semnificativ la creşterea cifrei de 34%.

TVR MOLDOVA: Cum s-a schimbat structura economiei Republicii Moldova după semnarea Acordului de Asociere?
 
Mariana Rufa: Economie înseamnă şi reforme. Acordul de Asociere a venit cu o serie de priorităţi pe filiera angajamentului în vederea implementării unor legi care, pentru anumite sectoare, înseamnă reformarea acestora. Este vorba şi de sistemul de comerţ electronic, de digitalizarea unor industrii, de dimensiuneaa siguranţei alimentelor, îmbunătătţirea procedurilor vamale. Un şir de reforme au fost, o parte tergiversează, dar sperăm să se întâmple. Clar că linia reformelor trebuie urmată şi respectată şi, pe acele domenii unde rămâne în urmă, trebuie să recuperăm, pentru că asta înseamnă export mai mare, deci nivel economic mai bun.

TVR MOLDOVA: Cum a evoluat businessul mic şi mijlociu? 
 
Mariana Rufa: Dacă vorbim de sectorul IMM-urilor, într-o economie ca a Republicii Moldova, el reprezintă 80-90 la sută din totalul economiei. Avem o anumită cotă a investiţiilor străine, care sunt cei mai mari exportatori,  cei mai mari angajatori deşi, în orice economie, se investeşte cel mai mult în sectorul IMM-urilor. Statul vine cu anumite tipuri de ajutoare pentru a impulsiona acest sector. În R. Moldova, acest sector nu este suficient susţinut decât prin prisma donatorilor şi a mijloacelor financiare venite din exterior. Din păcate, statul Republica Moldova nu a întreprins toate măsurile pentru a susţine dezvoltarea durabilă a acestui sector. Avem spaţiu de manevră pe partea fiscală, avem problema patentelor, care nu stimulează dezvoltarea IMM-urilor. Multe din aceste aspecte se examinează din prismă politică, ceea ce este greşit. Pentru a stimula IMM-urilor statul ar trebui să prioretizeze mai multe sectoare, de exemplu cel zootehnic, ar trebui să stimuleze digitalizarea. Toate aceste, plus dezvoltarea culturii antreprenoriale, pentru a face faţă concurenţei pe plan mondial, ar face ca IMM-urile să ţină pasul cu evoluţiile care au loc pe plan mondial.
 
TVR MOLDOVA: Îmi amintesc faptul că, în anul 2014, presa rusă şi cea pro-rusă, dar şi politicienii pro-est, spuneau că Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb ar fi de fapt o catastrofă pentru businesul din Republica Moldova, deoarece vom fi invadaţi de produsele din UE. S-au adeverit aceste sperietori?
 
 Mariana Rufa: Acestea au fost fake-news-uri. S-a manipulat cu cuvinte şi nu cu cifre, cu date statistice, cu situaţia reală economică şi nu cu acele oportunităţi pe care Republica Moldova le are şi nu sunt valorificate încă. Componenta IMM-urilor este cea mai importantă în Acordul de Asociere, este cea mai importantă nişă din economie de care Republica Moldova poate să profite prin acest acord. Cine altcineva a cunoscut o dezvoltare mai bună şi mai rapidă odată cu creşterea exporturilor pe pieţele europene? Au crescut la capitolul brand, imagine. Ei şi-au recunoscut o plasare şi s-au ridicat la un cu totul alt nivel ca agenţi economici. Dacă vorbim de manipulări, au rămas manipulări. Sunt nişte aberaţii, Republica Moldova a avut doar de câştigat. Eu nu ştiu unde a avut de pierdut Republica Moldova odată cu semnarea Acordului de Asociere. Noi nu am valorificat toate opţiunile, iar Republica Moldova trebuie să îşi asume asta. Dacă s-ar fi implementat toate reformele, inclusiv pe liberalizarea unor sectoare, Republica Moldova ar fi câştigat mult mai mult. Tot pe baza unor reticenţe unor reforme, noi nu am valorificat la maximum oportunităţile acestui Acord de Asociere.

TVR MOLDOVA: Ultima întrebare. Ce ar trebui să se facă pentru ca oportunităţile pe care le oferă Acordul de Asociere să fie resimţit pe deplin şi de populaţia Republicii Moldova?
 
Mariana Rufa:  Când va fi vorba de onoarea acelui angajament, pe filiera de reforme, în special în reformele care încă nu s-au implementat. Dar toate trebuie să înceapă cu statul de drept. Atâta vreme cât în Republica Moldova  nu vom avea o justiţie, un stat de drept, care să ne asigure o imagine bună, o credibilitatea din partea investitorilor care ar veni în Republica Moldova, nu vom fi atractivi. Noi, ca asociaţie, suntem în negocieri cu o foarte mare companie germană care ne-a spus că aşteaptă să vadă ce se întâmplă după 11 iulie. Lucrurile din partea guvernanţilor pe partea de justiţie nu s-au întâmplat, iar nivelul procesului de reforme nu a permis dezvoltarea sectorului economic. Există cerere pe anumite produse, iar noi nu putem să exportăm pe motive că nu există sistemul, nu a fost o prioritate, iar statul de drept are fisuri serioase la capitolul imagine, iar investitorii serioşi nu examinează posibilitatea să vină în Republica Moldova, mai degrabă examinează Georgia, Macedonia sau alte ţări pentru investiţii.