Europa Azi

Şapte ani de la semnarea Acordului de Asociere/ Iulian Groza: UE nu a abandonat niciodată cetăţenii Republicii Moldova

În contextul împlinirii a şapte ani de la semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, directorul Institutului pentru Politici şi Reforme Europene de la Chişinău (IPRE), Iulian Groza a oferit un interviu în exclusivitate pentru www.tvrmoldova.md.

TVR MOLDOVA: Domnule Groza, acum 7 ani Republica Moldova semna Acordul de Asociere cu UE. Putem spune că suntem mai aproape de UE decât acum 7 ani?

Iulian Groza: 
Evident că după şapte ani Republica Moldova este mult mai aproape de Uniunea Europeană şi acest lucru poate argumentat şi prin faptul că astăzi o bună parte din comerţul nostru extern este legat de spaţiul şi piaţa europeană. Circa 60% dintre exporturi sunt orientate pe piaţa UE. Aproape 50% din importuri sunt din UE. Republica Moldova beneficiază de asistenţă din partea Uniunii Europene, evident că volumul asistenţei putea fi mult mai mare dacă evoluţiile interne din republica Moldova corespundeau cu valorile cu care ne-am angajat atunci în 2014 să le respectăm. Disfuncţionalitatea instituţiilor democratice, problemele din domeniul Justiţiei şi derapajele interne şi corupţia au stăvilit din potenţialul pe care Chişinăul ar fi putut să-l valorifice în toţi aceşti şapte ani. Cu toate acestea suntem mult mai conectaţi la spaţiul economic al UE. Republica Moldova a beneficiat şi de programe care să consolideze infrastructura strategică, aici vorbim despre  gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău. Nu trebuie să uităm şi faptul că republica Moldova a fost primul stat din Parteneriatul Estic care a beneficiat de Regimul liberalizat de vize iar peste 2,5 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova au beneficiat de acest privilegiu. Cel mai important este faptul că UE nu a abandonat cetăţenii Republicii Moldova în pofida tuturor problemelor structurale pe care le avem, Uniunea a fost mereu alături.



TVR MOLDOVA:Care au fost beneficiile pentru Republica Moldova în urma semnării Acordului de Asociere?

Iulian Groza: 
Odată cu semnarea Acordului de Asociere acesta a devenit parte integrantă a cadrului juridic al Republicii Moldova.  Acest lucru a dat semnale pozitive pentru investitori, a deschis noi oportunităţi, pe de altă parte a ajutat la racordarea relaţiilor bilaterale între Chişinău şi alte capitale importante cum ar fi Washingtonul. Din păcate nu am reuşit să valorificăm pe deplin toate oportunităţile oferite de acest Acord, mai ales în ultimii ani când la guvernare au fost mai întâi Plahotniuc apoi Dodon.


TVR MOLDOVA:Îmi amintesc anii 2013-2014 propaganda rusă şi cea pro rusă propaga ideea ca că Acordul de Asociere este un mod de a pune republica Moldova pe listă lungă de aşteptare spre aderarea la UE şi că pentru Republica Moldova deoarece se rupe de spaţiul estic. S-au adeverit aceste speriotori?

Iulian Groza: 
Aceste zvonuri nu s-au adeverit, iar acel „război civil”a rămas doar în capul celor nu vor să servească cu adevărat intereselor Republicii Moldova dar mai mult gândesc cum pot fi mai loiali, mai aproape de Kremlin. Am văzut şi în publicaţia Bild că campania fostului preşedinte Dodon a afost susţinută cu peste 11 milioane de euro de către Kremlin. Dacă aceste informaţii se adeveresc atunci este clar de unde vin aceste narative. Asemenea fake news-uri revin şi astăzi în campania electorală când unii politicieni decid să recurgă la manipulări şi falsuri pentru a dezbina populaţia. În pofida tuturor problemelor UE a fost consecventă şi a stat alături de Republica Moldova, alături de cetăţenii ei.


TVR MOLDOVA:Domnule Groza dacă am face o proiecţie pentru următorii şapte ani, asupra căror lucruri ar trebui să se concentreze Chişinăul ca în 2028 să putem vedea partea plină a paharului în raport cu Acordul de Asociere?

Iulian Groza: În primul rând trebuie să înţelegem că agenda de schimbare doar la prima etapă poate fi realizată de către cetăţeni, atunci când merg la vot, restul stă la cheremul decidenţilor politici şi a instituţiilor statului.Aceasta înseamnă că trebuie să avem un Parlament credibil, un  guvern cu o viziune foarte clară pe un termen lung. Problemele pe care le avem noi sunt din cauza unor cleptocraţi care se bucură de impunitate, care folosesc instituţiile statului în interes propriu, slăbesc instituţiile şi statul. Folosesc Justiţia, agenţiile statului şi îşi ascund averile prin paradisuri fiscale. Dacă nu scăpăm de aceste probleme nu vom putea evolua.