Europa Azi

Granturi în valoare de 200.000 EURO sunt acordate Grupurilor de Acţiune Locală din regiunile Cahul şi Ungheni, cu asistenţa financiară a Uniunii Europene

post-img

Patru Grupuri de Acţiune Locală din regiunile Cahul şi Ungheni vor beneficia de granturi în valoare totală de 200.000 EURO, oferite cu asistenţa financiară a Uniunii Europene. Grupurile de Acţiune Locală (GAL) au fost selectate în cadrul unui concurs de granturi lansat în acest an de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanţat şi ghidat strategic de UE, implementat de PNUD şi UNICEF.

Fiecare GAL va primi asistenţă financiară nerambursabilă în mărime de 50.000 EURO, venind şi cu o contribuţie proprie de cel puţin 20% din valoarea grantului. Ajutorul financiar urmează a fi investit în proiecte de dezvoltare comunitară şi de creare de noi locuri de muncă în satele din regiunile Cahul şi Ungheni.

„Sunt mândru să văd un nou rezultat al Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie. UE investeşte aproape 23 milioane EURO în aşa-numitele „regiuni-cheie” Ungheni şi Cahul. Acesta este un program inovativ ce îşi propune să stimuleze dezvoltarea economică incluzivă, verde, inteligentă şi durabilă. Sunt bucuros să accentuez importanta abordării LEADER în Republica Moldova, dezvoltată de UE ca şi iniţiativă de suport în lansarea la nivel local a proiectelor de dezvoltare, revitalizare a sectorului rural şi de creare a noi locuri de muncă. Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie este creat pentru cetăţeni şi noi astăzi celebrăm Grupurile de Acţiune Locală şi iniţiativele remarcabile de sporire a calităţii vieţii oamenilor. Permiteţi-mi să felicit câştigătorii şi să mulţumesc autorităţilor publice locale şi naţionale pentru faptul că suntem o echipă în această iniţiativă captivantă. Împreună suntem mai puternici!”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, în cadrul acţiunii de înmânare a certificatelor de grant organizată astăzi. 

Acesta este primul apel de granturi pentru GAL-rile din regiunile Cahul şi Ungheni organizat de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie. Următorul apel destinat Grupurilor de Acţiune Locală din regiunile-cheie va fi lansat în 2021. 

Câştigătorii concursului de granturi, ediţia 2020, sunt Grupurile de Acţiune Locală „Lunca Prutului de Jos”, „Movila Măgura”, „Cişmeaua Sudului” şi „Valea Halmagei”. Ele au în componenţa lor 49 de localităţi rurale cu un număr total de populaţie de peste 85.000 de oameni. Create relativ recent, GAL-rile au reuşit să atragă investiţii şi să implementeze programe cu impact vizibil la nivel de comunitate datorită abordării europene LEADER, care e inovatoare şi participativă, contribuind la reducerea dezechilibrelor economice şi sociale şi a disparităţilor dintre urban-rural.

„Grupul de acţiune locală Lunca Prutului de Jos are doi ani de activitate. În această perioadă am reuşit să investim peste 60.000 de EURO în comunităţile noastre, în mare parte datorită finanţărilor Uniunii Europene. Acum ne propunem să susţinem cel puţin 10 iniţiative locale, dintre care jumătate din sectorul privat. Proiectele propuse vor viza revitalizarea obiectivelor turistice, modernizarea şi diversificarea ocupaţiilor agricole şi agroalimentare, ameliorarea calităţii serviciilor din domeniul cultural, social şi educaţional, priorităţi conţinute în Strategia de Dezvoltare a GAL Lunca Prutului de Jos”, a declarat Silvia Ştirbeţ, directoarea Grupului de Acţiune Locală „Lunca Prutului de Jos”.

Fiecare grup de acţiune locală beneficiar de grant va lansa apeluri locale de finanţare de proiecte care vor cuprinde comunităţile membre ale grupului. 

„Ne bucurăm să sprijinim dezvoltarea rurală în Moldova prin abordarea LEADER - implementată anterior cu succes în alte programe de parteneriat UE-PNUD. Sunt încrezătoare că, lucrând împreună cu partenerii din Grupurile de Acţiune Locală din Cahul şi Ungheni, vom diminua impactul pandemiei COVID-19 şi vom ajuta comunităţile să se recupereze mai durabil, să îşi revitalizeze valorile şi tradiţiile locale cu ajutorul noilor tehnologii şi expertiză. Acest lucru va stimula, fireşte, dezvoltarea economică şi crearea de noi locuri de muncă în comunităţile rurale din Ungheni şi Cahul”, susţine Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 32 de Grupuri de Acţiune Locală care acoperă 35 % din zonele rurale.