Europa Azi

Europarlamentarul Eugen Tomac: Tentativele hackerilor ruşi de a fura cercetările pentru vaccinul împotriva COVID-19 dovedesc că, în Rusia lui Putin, hoţia este politică de stat

post-img

Tentativele hackerilor ruşi de a fura cercetările pentru vaccinul anti-Covid dovedesc că, în Rusia lui Putin, hoţia este politică de stat, a transmis europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) într-un mesaj pe Facebook.

”În timp ce propaganda rusească şi trolii Moscovei fac eforturi semnificative pentru a-i convinge pe cetăţenii europeni că virusul nu există şi că eventualul vaccin realizat de companiile farmaceutice medicale din Vest reprezintă o metodă de microcipare, brigada de terorism digital a lui Putin vrea să fure cercetarea ştiinţifică a aceloraşi ţări pe care încearcă să le viruseze cu fake-news. Spun asta cu subiect şi predicat chiar autorităţile de la Londra care au descoperit tentativele insidioase ale hackerilor ruşi”, a explicat eurodeputatul român, notează caleaeuropeana.ro.

Acesta a semnalat că Rusia a încercar să contracareze ”această acuzaţie de hoţie” prin anunţul că ”are deja vaccinul” şi că ”urmează să-l distribuie masiv în următoarele luni, acest lucru după ce tot ei, ”în prima fază, prin luna martie, anunţau că au şi un tratament minune care s-a dovedit apoi a fi, de fapt, că agravează situaţia”.

Rusia este a patra cea mai afectată ţară de infectările cu SARS – CoV2, având aproape 800.000 de cazuri raportate.

”Ca european convins, crezul meu şi al colegilor din Parlamentul European este că, atunci când va fi disponibil după teste clinice, vaccinul împotriva coronavirusului trebuie tratat ca pe un bun global de care să beneficieze toţi cetăţenii acestei lumi”, a mai precizat Eugen Tomac.

Reacţia eurodeputatului român apare în contextul în care Organismul guvernamental britanic însărcinat cu securitatea cibernetică a acuzat joi un grup de hackeri ruşi că atacă organizaţii britanice, americane şi canadiene pentru a le sustrage cercetările despre crearea unui vaccin împotriva noului coronavirus şi consideră ”aproape sigur” că acest grup acţionează pentru serviciile secrete ruse.

”Grupul periculos cunoscut sub numele APT29”, sau ”Ducs” sau de asemenea ”Cozy Bear”, ”operează aproape sigur în cadrul serviciilor de informaţii ruse”, afirmă într-un comunicat National Cyber Security Centre (NCSC), adăugând că instituţiile similare din SUA şi Canada au ajuns la aceeaşi concluzie, iar atacurile cibernetice sunt în desfăşurare.