Europa Azi

„Europa AZI”. Zone cu restricţii de circulaţie în UE

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

ZONE CU RESTRICŢII DE CIRCULAŢIE ÎN UE

Zonele în care se înregistrează un număr mare de infectări cu COVID-19 vor fi marcate cu "roşu-închis" pe o hartă cu nivelurile de risc din Uniunea Europeană. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunţat că cei care călătoresc în aceste zone vor fi obligaţi să prezinte rezuultatele testului la Covid, iar apoi vor intra în carantină. Şeful executivului comunitar a spus că pe fondul creşterii numărului de îmbolnăviri şi răspândirii rapide a tulpinilor contagioase ale virusului, călătoriile neesenţiale pe teritoriul UE ar trebui descurajate. Preşedintele Comisiei Europene a pledat însă pentru menţinerea liberei circulaţii pentru muncitori şi pentru continuarea comerţului cu bunuri esenţiale între statele membre.

VACCINUL ANTI-COVID, PAŞAPORT PENTRU CĂLĂTORIE

Liderii Uniunii Europene au convenit că certificatul de vaccinare împotriva COVID-19, trebuie să aibă o formă standardizată şi interoperabilă, şi să fie eliberat în scopuri medicale. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut anunţul după reuniunea liderilor UE la care a fost analizat modul de coordonare a răspunsului comun al ţărilor membre la pandemia de coronavirus. Circumstanţele în care un certificat ar putea fi utilizat pentru a facilita călătoriile, vor fi discutate la o altă întrevedere. Emiterea unui certificat sau paşaport de vaccinare unic la nivelul UE a fost propusă de Comisia Europeană şi e susţinută de Grecia şi Spania, două dintre cele mai dependente ţări de veniturile din sectorul turismului.

TESTELE RAPIDE ANTIGEN, RECUNOSCUTE ÎN UE

Statele membre ale Uniunii Europene au încheiat un acord de recunoaştere reciprocă a testelor rapide antigen. Decizia a fost luată în contextul summitului UE dedicat coordonării strategiei europene în lupta cu pandemia de coronavirus. Testele antigen rapide nu au nevoie de analize de laborator, iar rezultatul poate fi cunoscut pe loc în cel mult 30 de minute. Comisia Europeană insistă asupra utilizării acestor teste rapide, pe lângă cele PCR, pentru a limita răspândirea virusului, a detecta infecţiile şi a limita măsurile de izolare sau carantină. Deşi testul rapid nu e la fel de sigur ca testul PCR, el poate fi o soluţie pentru facilitarea călătoriilor transfrontaliere şi pentru funcţionarea eficientă pieţei interne.

LOCUINŢA, CONDIŢIE ESENŢIALĂ PENTRU O VIAŢĂ DECENTĂ

Eurodeputaţii au votat pentru investiţii mai mari în locuinţe decente, la preţuri accesibile, şi au cerut măsuri mai eficiente pentru reducerea şi eradicarea lipsei de adăpost la nivelul UE. Potrivit rezoluţiei adoptate, dreptul la o locuinţă adecvată este un drept fundamental al omului care ar trebui consacrat în legislaţia naţională şi europeană. Parlamentarii europeni le cer statelor membre să se asigure că fiecare cetăţean are acces la o locuinţă decentă, în acord cu solicitarea anterioară pentru un obiectiv la nivelul UE de a pune capăt lipsei de adăpost până în 2030. În plus, ar trebui menţinute măsuri excepţionale pentru prevenirea lipsei de adăpost şi pentru protejarea persoanelor fără adăpost în timpul pandemiei. Este vorba în special de moratorii privind evacuările şi deconectarea de la sursele de energie, precum şi de asigurarea cu locuinţe temporare.