Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: Uniunea Europeană cere menţinerea accesului pe aeroportul din Kabul

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea European.

U.E. CERE MENŢINEREA ACCESULUI PE AEROPORTUL DIN KABUL

Liderii celor mai bogate state au căzut de acord că este "datoria lor morală" să ajute poporul afgan în urma revenirii talibanilor la putere. Uniunea Europeană a cerut talibanilor să permită trecerea liberă a celor ce încearcă să ajungă la aeroportul din Kabul, iar Statelor Unite – să asigure paza aeroportului, atât timp cât este necesar pentru evacuarea tuturor afganilor  eligibili. U.E. a venit cu această solicitare după refuzul preşedintelui american Joe Biden de a prelungi şi după 31 august retragerea trupelor americane din Afghanistan. Totodată, talibanii au declarat că au voie să plece doar cetăţenii străini. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat importanţa prevenirii creării unei noi pieţe pentru contrabandişti şi traficanţi de persoane şi a precizat că UE este hotărâtă să menţină fluxurile migratorii sub control pentru a-şi proteja frontierele.

EUROPA NU VA PERMITE O NOUĂ CRIZĂ A MIGRAŢIEI

Uniunea Europeană trebuie să intervină înainte ca refugiaţii afgani, care fug de legea talibanilor, să ajungă la frontierele sale externe, a avertizat Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne. Potrivit lui Johansson, talibanii au arătat deja de ce sunt capabili şi a precizat că UE a învăţat lecţia din 2015 şi nu va permite o nouă criză a migraţiei. Johansson a subliniat că statele membre nu ar trebui să ia măsuri unilaterale ci să acţioneze ca un bloc unit.

S-AU APROBAT TREI UNITĂŢI NOI DE PRODUCŢIE A VACCINURILOR

Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat trei unităţi noi de producţie a vaccinurilor împotriva COVID-19. Primele două unităţi, una în Franţa şi alta în Germania, vor produce până la 460 de milioane de doze de vaccinuri Comirnaty, dezvoltate de BioNTech şi Pfizer. Dozele vor fi livrate în decursul acestui an. Autoritatea europeană a aprobat, de asemenea, o unitate de producţie suplimentară pentru vaccinul Spikevax, dezvoltat de Moderna. Unitatea este situată în Statele Unite şi, împreună cu alte două unităţi din SUA, va asigura producerea a 40 de milioane de doze suplimentare pentru aprovizionarea UE în al treilea trimestru al acestui an.
Similare
RECOMANDĂRI