Europa Azi

”Europa Azi”: Uniunea Europeană ar putea să nu reînnoiască contractul cu AstraZeneca

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

REGIUNEA INDO-PACIFICĂ, DE PRIMĂ IMPORTANŢĂ STRATEGICĂ

Consiliul Uniunii Europene a aprobat astăzi concluziile privind o Strategie pentru cooperare în regiunea indo-pacifică. Cei 27 de miniştri de externe europeni au confirmat intenţia UE de a contribui la stabilitatea, securitatea, prosperitatea şi dezvoltarea durabilă din această regiune, marcată de provocări şi tensiuni în creştere. Conform concluziilor aprobate, UE va lucra împreună cu partenerii săi din regiunea indo-pacifică pentru ca rutele maritime de aprovizionare să rămână libere şi deschise. De asemenea, va dezvolta parteneriate în domeniile securităţii şi apărării, pentru combaterea activităţilor cibernetice răuvoitoare, dezinformării, terorismului şi criminalităţii organizate. În plus, UE şi partenerii săi regionali vor colabora pentru atenuarea efectelor pandemiei de COVID-19 şi pentru asigurarea unei redresări socio-economice incluzive şi durabile.

CONTRACTUL CU ASTRAZENECA NU POATE FI REÎNNOIT

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a declarat că Uniunea Europeană ar putea să nu reînnoiască contractul cu grupul farmaceutic AstraZeneca, producătorul de vaccinuri anti-COVID-19. Cauza este cunoscută, compania nu a reuşit să livreze la timp dozele comandate, a precizat Breton. Potrivit comisarului european, blocul comunitar a comandat 300 de milioane de doze de vaccin pentru primele două trimestre ale acestui an. Cu toate acestea, în primul trimestru au fost livrate doar 30 de milioane, la care se vor adăuga cel mult 70 de milioane în al doilea trimestru. Acum, prioritatea principală este să se asigure că AstraZeneca livrează în timp util celelalte 200 de milioane de doze comandate. Breton a menţionat că UE nu a luat o decizie definitivă, dar va continua discuţiile la acest subiect.

U.E. CERE TRATAMENT MEDICAL ADECVAT PENTRU NAVALNÎI

Uniunea Europeană este profund îngrijorată de starea de sănătate a politicianului rus de opoziţie, Aleksei Navalnîi, încarcerat din luna ianuarie şi aflat în greva foamei din 31 martie. Diplomatul şef al UE, Josep Borrell, a cerut autorităţilor ruse să-i acorde lui Navalnîi acces imediat la medicii în care are încredere. Mesajul Înaltului Reprezentat al UE a fost susţinut de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi de preşedintele Parlamentului European, David Sassoli. Tot astăzi, Serviciului Federal de corecţie penală al Federaţiei Ruse a anunţat că a decis transferul lui Aleksei Navalnîi la un spital regional pentru deţinuţi. Ivan Jdanov, directorul Fundaţiei Anticorupţie, a declarat că acest transfer nu este un semn de bunăvoinţă, ci un semnal clar că starea principalului opozant al Kremlinului este acum extrem de gravă.