Europa Azi

"Europa Azi": Uniunea Europeană alocă 350 de milioane de euro pentru cercetări inovatoare în domenii urgente, cum ar fi sănătatea, mediul şi clima

TVR MOLDOVA vă prezintă un scurt rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

COMISIA EUROPEANĂ: PREVIZIUNI PENTRU ECONOMIA UE

Comisia Europeană a anunţat cu cât va scădea economia Uniunii după cea mai profundă prăbuşire, în prima jumătate a anului, urmată de o revenire puternică în timpul verii. Potrivit previziunilor din toamnă, economia zonei euro va scădea, până la sfîrşitul anului, cu 7,8%, după care va creşte cu 4,2% în 2021 şi cu 3% în 2022. Economia Uniunii Europene stă puţin mai bine, scăderea aşteptată în 2020 fiind de 7,4 %, urmată de o creştere de 4,1 % în 2021 şi de 3 % în 2022. Având în vedere evoluţia pandemiei, producţia reală nu va revini la nivelul de dinainte de criză, până la sfârşitul anului 2022, nici în zona euro, nici în UE. Totuşi, este posibil ca programul de redresare economică, NextGenerationEU, să stimuleze mai puternic economia UE decât s-a estimat. 


350 DE MILIOANE PENTRU CERCETĂRI INOVATOARE

Uniunea Europeană a alocat 350 de milioane de euro pentru cercetări inovatoare în domenii urgente, cum ar fi Sănătatea, Mediul şi Clima. 34 de grupuri de cercetare vor primi subvenţiile pentru Sinergie ale Consiliului European de Cercetare, ca parte a programului de cercetare şi inovare al UE, Orizont 2020. 116 cercetători îşi vor desfăşura proiectele în 86 de universităţi şi centre de cercetare, din 22 de ţări europene şi nu numai. Subvenţiile vor contribui la crearea a o mie de locuri de muncă pentru bursieri postdoctorali, doctoranzi şi alţi angajaţi din echipele de cercetare.

UN NOU VAL DE ESCROCHERII ONLINE LEGATE DE COVID-19

Comisia Europeană a cerut astăzi platformelor online să se pregătească de un nou val de escrocherii legate de reizbucnirea infecţiilor cu COVID-19. În plus, trebuie să lucreze mai mult împotriva răspândirii dezinformării legate de pandemie. Potrivit executivului UE, comercianţii necinstiţi au încercat să vândă produse online prezentate în mod fals ca remedii pentru coronavirus şi au folosit ofertele pentru a fura adrese de e-mail şi parole. Platformele online aflate în legătură cu Comisia Europeană pentru a combate escrocheriile consumatorilor au raportat eliminarea, începând cu luna martie, a sute de milioane de oferte şi reclame ilegale şi au confirmat un declin constant al noilor listări legate de coronavirus.