Europa Azi

„Europa Azi”. Undă verde pentru noul program de investiţii UE

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

10 MILIARDE DE EURO PENTRU INOVAŢII REVOLUŢIONARE

Comisia Europeană a lansat astăzi, în format videoconferinţă, Consiliul European pentru Inovare. Cu un buget de peste 10 miliarde euro, alocat pentru şapte ani, acesta va contribui la dezvoltarea şi extinderea inovaţiilor revoluţionare în statele membre ale UE. Noul Consiliul va combina cercetarea în domeniul tehnologiilor emergente cu un program de accelerare şi cu un fond special de investiţii – Fondul Consiliului European pentru Inovare. Scopul său principal este extinderea întreprinderilor nou create şi a IMM-urilor inovatoare. În discursul de deschidere a evenimentului, preşedintele executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a subliniat că Europa este o putere în domeniul ştiinţei. Dar, deşi europenii excelează în a face ştiinţă cu bani, trebuie să înveţe şi cum se fac bani din ştiinţă.

NOUL PROGRAM DE INVESTIŢII AL U.E. ARE UNDĂ VERDE

Consiliul Uniunii Europene a adoptat noul program de investiţii pentru relansarea economiei blocului comunitar în urma pandemiei de coronavirus. Programul InvestEU va oferi finanţare pe termen lung şi va atrage investiţii publice şi private pentru construirea unei economii europene mai ecologice, mai digitale şi mai reziliente. Investiţiile vor fi mobilizate prin intermediul unei garanţii bugetare în valoare de 26,2 miliarde de euro. Garanţia va fi împărţită în patru componente: infrastructură durabilă; cercetare, inovare şi digitalizare; facilitarea accesului la finanţare pentru IMM-uri; şi investiţii în domeniul educaţiei şi formării, locuinţelor sociale şi sănătăţii. În următorii şapte ani, InvestEU îşi propune să atragă investiţii suplimentare de peste 372 miliarde de euro.

U.E. ÎŞI ÎNTĂREŞTE POLITICA EXTERNĂ

Ambasadorii statelor membre ale UE au aprobat astăzi textul final al regulamentului de instituire a Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare şi cooperare internaţională - Europa globală. Cu un pachet financiar de 79,5 miliarde de euro, noul instrument va acoperi cooperarea UE cu toate ţările terţe şi va oferi finanţare prin intermediul a trei piloni principali: geografic, tematic şi de răspuns rapid. Astfel, în următorul deceniu, Europa globală va fi principalul instrument financiar al UE pentru abordarea obiectivelor esenţiale în materie de politică externă, de la promovarea dezvoltării durabile, la abordarea schimbărilor climatice şi promovarea păcii şi a stabilităţii în vecinătatea UE, precum şi în întreaga lume. În plus, ţările din vecinătatea europeană vor beneficia de sprijin sporit în scopul integrării pe piaţa internă a UE.