Europa Azi

„Europa Azi”. Un pas înainte spre redresarea post-COVID 19 a UE

TVR MOLDOVA prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

UN PAS ÎNAINTE SPRE REDRESAREA POST-COVID-19

Parlamentul şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord cu privire la Mecanismul de redresare şi rezilienţă, instrumentul-cheie al iniţiativei NextGenerationEU. Conceput pentru a ajuta ţările blocului comunitar să depăşească efectele pandemiei de COVID-19, acesta va pune la dispoziţia statelor membre împrumuturi şi granturi de peste 672 de miliarde de euro. Potrivit acordului, planurile naţionale de redresare vor fi eligibile pentru finanţare în domenii cheie, cum ar fi tranziţia verde, inclusiv biodiversitatea, transformarea digitală, pregătirea pentru criză, precum şi politici pentru generaţia următoare, inclusiv învăţământ şi competenţe.

INTEGRAREA MIGRANŢILOR, MAI IMPORTANTĂ CA NICIODATĂ

Cu ocazia Zilei internaţionale a migraţilor, sărbătorită astăzi, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi Comisia Europeană au declarat că migraţia a fost dintotdeauna şi va rămâne o parte a identităţii europene. De-a lungul secolelor, migraţia a influenţat societăţile din UE, le-a îmbogăţit culturile şi a contribuit la dezvoltarea economică. În fiecare an, aproximativ 2 milioane de persoane se stabilesc în Uniunea Europeană, iar pandemia de COVID-19 a arătat că integrarea lor în Europa este mai importantă ca niciodată. Anume migranţii, în special din afara UE, au asigurat de la începutul pandemiei funcţionarea supermarketurilor şi a transportului public, îngrijirea la domiciliu şi serviciile de asistenţă medicală.

NEGOCIERILE POST-BREXIT, ÎN SITUAŢIE GRAVĂ

Cu două săptămâni înainte ca Marea Britanie să iasă de pe orbita Uniunii Europene, la intrare în portul englez Dover s-a format o coadă de  camioane de peste 30 de kilometri. Înainte ca Regatul Unit să părăsirea piaţa unică şi uniunea vamală, companiile se grăbesc să-şi facă rezerve de mărfuri. În 24 de ore, prin port au trecut peste 10 mii de camioane. Un nou acord înainte de Revelion ar îmbunătăţi situaţia, însă potrivit declaraţiei preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după discuţia telefonică de ieri seara cu premierul britanic, Boris Johnson, în ciuda progreselor în negocieri, au rămas dezacorduri mari, în special în domeniul pescuitului.