Europa Azi

„Europa Azi”. Un nou sistem de control al importurilor în UE

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

UN NOU SISTEM DE CONTROL AL IMPORTURILOR ÎN U.E.

Uniunea Europeană a lansat un nou sistem de control al importurilor. Aflat în centrul reformei programului UE de securitate vamală, sistemul va ajuta la protejarea cetăţenilor şi a pieţei interne faţă de ameninţările pe care le reprezintă traficul de mărfuri periculoase şi ilicite. În primă fază, se vor urmări expediţiile poştale şi expres, care vin către sau prin UE pe calea aerului. Asta pentru că, în contextul extinderii comerţului electronic, infractorii folosesc fluxurile mari de colete, pentru livrări de arme sau droguri, medicamente false sau jucării periculoase. În faza a doua, programată pentru luna martie 2023, sistemul va urmări toate livrările de mărfuri realizate pe cale aeriană. Din 2024, în faza finală, autorităţile vamale vor monitoriza toate modurile de transport de mărfuri, inclusiv maritim, feroviar şi rutier.

UNDĂ VERDE PENTRU PROGRAMUL EUROPA DIGITALĂ

Consiliul Uniunii Europene a adoptat astăzi programul Europa Digitală, care va promova implementarea pe scară largă a tehnologiilor de ultimă generaţie, pentru a accelera transformarea digitală a societăţilor şi economiilor europene. Noul program se va derula în perioada 2021-2027, având un buget de 7,58 miliarde de euro. Finanţarea este oferită pentru proiecte în cinci domenii: calcul de înaltă performanţă; inteligenţă artificială; securitate cibernetică şi încredere; competenţe digitale avansate; implementare, utilizare optimă a capacităţilor digitale şi interoperabilitate. Un rol esenţial în cadrul programului îl va avea o reţea de centre europene de inovare digitală. Centrele vor asigura accesul la cunoştinţe tehnologice pentru întreprinderi – în special IMM-uri – şi pentru administraţiile publice.

BENEFICIILE VACCINULUI ASTRAZENECA DEPĂŞESC RISCURILE

Agenţia Europeană pentru Medicamente a declarat astăzi că beneficiile vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19 continuă să depăşească riscurile. Anunţul vine după ce mai mult de zece ţări membre ale UE au oprit utilizarea vaccinului din cauza îngrijorărilor legate de formarea cheagurilor de sânge. Directorul executiv al agenţiei, Emer Cooke, a precizat că nu există niciun indiciu că incidentele semnalate, pe care le-a numit "foarte rare", au fost cauzate de vaccinul AstraZeneca, dar că experţii încă mai evaluează această posibilitate. Rezultatele evaluării vor fi discutate la reuniunea extraordinară a Comitetului de siguranţă al agenţiei, programată pentru joi, 18 martie, după care concluziile şi orice alte acţiuni care ar putea fi necesare, vor fi făcute publice, a adăugat Emer Cooke.