Europa Azi

”Europa Azi”: Un nou instrument de finanţare a cooperării externe

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

LIDERII U.E. SOLICITĂ INVESTIGAREA ORIGINII COVID-19

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-au alăturat solicitării preşedintelui american, Joe Biden, care cere lansarea unei noi investigaţii privind originile pandemiei de COVID-19. Declaraţia a fost făcută în cadrul conferinţei de presă organizate înaintea summitului G7 al celor mai industrializate state, care va avea loc în perioada 11-13 iunie, în Marea Britanie. Ursula von der Leyen, a spus că este important să fie cunoscute originile coronavirusului. Şeful executivului european a îndemnat China să le acorde cercetătorilor acces complet la tot ce este necesar pentru a descoperi cu adevărat sursa acestei pandemii. La rândul său, preşedintele Charles Michel a spus că lumea are dreptul să ştie cum s-a întâmplat totul, pentru a trage învăţăminte. El a subliniat că UE va susţine toate eforturile pentru aflarea adevărului.

88 DE MILIARDE DE EURO PENTRU CEI MAI VULNERABILI

Parlamentul European a aprobat principalului instrument al UE pentru crearea unei Europe mai sociale şi mai incluzive. Cu un buget total de 88 miliarde de euro, Fondul Social European Plus va asigura, în următorii şapte ani, finanţarea pentru susţinerea tinerilor şi a celor mai defavorizaţi. Ţările cu niveluri ridicate de sărăcie a copiilor vor cheltui cel puţin 5% din resursele oferite pentru a le asigura accesul la alimentaţie, îngrijire, educaţie, asistenţă medicală şi locuinţe decente. În mod similar, statele membre cu şomaj peste media UE în rândul tinerilor, vor cheltui minimum 12,5% din resurse pentru a-i ajuta să îşi îmbunătăţească competenţele şi să aibă acces la locuri de muncă de calitate. Cel puţin un sfert din fonduri vor fi alocate pentru comunităţile marginalizate, cum ar fi romii şi migranţii din afara UE, pentru a reduce barierele de pe piaţa muncii, a combate discriminarea şi a aborda inegalităţile în materie de sănătate.

UN NOU INSTRUMENT DE FINANŢARE A COOPERĂRII EXTERNE

Europarlamentarii, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au dat undă verde înfiinţării unui nou Instrument de Vecinătate, Dezvoltare şi Cooperare Internaţională. Acesta va fi utilizat pentru a sprijini dezvoltarea durabilă în ţările din vecinătatea UE, dar şi în Africa, Asia, America, Pacific şi Caraibe. Noul instrument, denumit şi fondul Europa Globală, aduce pentru prima dată sub aceeaşi umbrelă toate instrumentele de finanţare a cooperării externe. În perioada 2021-2027, acesta va furniza 79,5 miliarde de euro pentru a promova valorile, principiile şi interesele fundamentale ale Uniunii Europene la nivel mondial. Finanţarea prin acest instrument va viza provocări globale, precum schimbările climatice, migraţia, pacea şi stabilitatea, cu accent sporit asupra statului de drept, democraţiei şi sprijinului pentru drepturile omului.