Europa Azi

„Europa Azi”: UE vrea mai multă stabilitate în vecinătatea imediată

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au discutat astăzi, în a doua zi a summitului, despre securitatea şi politica de apărare europeană. La reuniunea virtuală a Consiliului European s-a alăturat Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru un schimb de opinii privind relaţiile dintre UE şi Alianţa Nord-Atlantică. El a spus că, pe cont propriu, Europa şi America de Nord nu pot face faţă acţiunilor agresive ale Rusiei, terorismului sau atacurilor cibernetice. O pot face însă împreună. Preşedintele Consiliului, Charles Michel, a spus, la rândul său, că UE are nevoie de mai multă stabilitate în vecinătatea imediată. Pentru asta trebuie discutate instrumentele care vor permite atingerea acestui obiectiv. Noile tipuri de ameninţări cu care se confruntă Uniunea Europeană – spaţiale, cibernetice, hibride, dar şi dezinformarea – cer setarea unor instrumente potrivite.

SOLUŢII PENTRU POPULAŢIA CARE ÎMBĂTRÂNEŞTE

Uniunea Europeană va avea nevoie de 11 milioane de lucrători noi în domeniul sănătăţii şi îngrijirii pe termen lung, până în 2030. Cererea tot mai mare pentru aceste servicii este generată de îmbătrânirea populaţiei din UE. Deşi o mare parte din cerere este satisfăcută de lucrătorii din interiorului blocului comunitar, un rol tot mai important îl are migraţia din afara UE. Acum trei ani, aproape două milioane de lucrători erau veniţi dintr-o ţară străină. Numărul lor a crescut, depăşind acum 13% din cifra totală. Mai mult de două treimi sunt angajaţi în cinci ţări europene: Germania, Italia, Suedia, Franţa şi Spania. Pentru atenuarea presiunii din domeniul sănătăţii şi îngrijirii, autorii raportului recomandă crearea unor canale specifice de migraţie pentru această categorie de lucrători, susţinută de facilitarea recunoaşterii calificărilor şi competenţelor pe care le deţin.

PRIMII ROBOŢI DE DEZINFECŢIE DIN U.E. AJUNG ÎN SPITALE

Comisia Europeană a anunţat, astăzi, că 31 de roboţi pentru dezinfecţie, din totalul de 200, au fost trimişi în spitalele din 12 state membre. Doi dintre aceşti roboţi au ajuns deja la două spitale slovene, contribuind astfel la reducerea şi limitarea răspândirii coronavirusului. Un robot poate dezinfecta o cameră în zece minute, utilizând lumina ultravioletă. O singură încărcare ajunge pentru 18 camere. Personalul de curăţenie controlează roboţii de la distanţă printr-o aplicaţie mobilă. Potrivit Comisiei, în acest fel este asigurat un mediu steril în spitale, fără ca personalul să fie expus la riscuri inutile. Executivul UE a achiziţionat roboţii prin Instrumentul pentru sprijin de urgenţă. Bugetul disponibil este de până la 12 milioane de euro.