Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: UE va primi 84 de milioane de doze suplimentare de vaccin anti-COVID

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

OFICIALII UE CONDAMNĂ LOVITURA DE STAT DIN MYANMAR

Liderii Uniunii Europene au condamnat lovitura militară de stat din Myanmar şi au cerut eliberarea imediată a celor reţinuţi. Şeful european al diplomaţiei externe, Josep Borrell, a scris pe contul său de Twitter că "Poporul din Myanmar îşi doreşte democraţie, iar UE îi este alături". Preşedintele executivului european, Ursula von der Leyen, a cerut eliberarea necondiţionată a celor reţinuţi. "Guvernul civil legitim trebuie restabilit, în conformitate cu constituţia ţării şi cu alegerile din noiembrie", a scris von der Leyen pe contul de Twitter. Un mesaj asemănător a transmis şi preşedintele Consiliului UE, Charles Michel. Uniunea Europeană solicită restabilirea imediată a guvernului civil legitim din Myanmar şi reluarea şedinţelor parlamentului, ales în mod democratic la scrutinul din 8 noiembrie 2020.


UE VA PRIMI 84 DE MILIOANE DE DOZE SUPLIMENTARE

"AstraZeneca va livra în primul trimestru al anului 9 milioane de doze suplimentare, la cele oferite săptămâna trecută", a scris pe Twitter preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Astfel, numărul total de vaccinuri anti-COVID-19 livrate blocului comunitar în primul trimestru va ajunge la 40 de milioane. Oricum, este doar jumătate din cele 80 de milioane de doze convenite iniţial cu AstraZeneca. Într-o altă postare de azi dimineaţă, von der Leyen a scris că Pfizer şi BioNTech vor livra Uniunii Europene 75 de milioane de doze suplimentare în al doilea trimestru şi până la 600 de milioane în total, în 2021. Cele două anunţuri au venit după ce şeful executivului european a discutat duminică, prin videoconferinţă, planul european de bio-apărare cu reprezentanţii a şase companii farmaceutice, cu care Comisia Europeană a semnat acorduri de cumpărare a vaccinurilor în avans.


RATĂ ŞOMAJULUI ÎN UE A CRESCUT ÎNGRIJORĂTOR

Numărul şomerilor în Uniunea Europeană a crescut cu aproape două milioane de persoane faţă de luna decembrie a anului 2019. În decembrie anul trecut, rata medie a şomajului s-a menţinut pentru a doua lună la rând la 7,5%. Cele mai ridicate rate ale şomajului, între 9 şi 16,2%, s-au înregistrat în Spania, Lituania şi Italia. Cehia, Polonia şi Olanda se află printre ţările cu cele mai scăzute rate, între 3,1 şi 3,9%. Printre tinerii sub 25 de ani, în decembrie, comparativ cu luna noiembrie, rata şomajului a ajuns la 17,8%. Per total, în ultima lună a lui 2020, peste 3 milioane de tineri europeni nu aveau un loc de muncă.
 
Similare
RECOMANDĂRI