Europa Azi

Europa Azi. UE, unită şi solidară în faţa provocărilor

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

UNITĂ ŞI SOLIDARĂ ÎN FAŢA PROVOCĂRILOR

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis preşedintelui rus, Vladimir Putin, poziţia Consiliului cu privire la relaţiile UE-Rusia. În cadrul convorbirii telefonice dintre cei doi lideri, Charles Michel a spus că liderii UE condamnă activităţile ilegale, provocatoare şi perturbatoare ale Rusiei împotriva Uniunii, a statelor sale membre şi a altor persoane. Michel a precizat că UE va rămâne unită şi solidară în faţa unor astfel de acte şi că Bruxelles-ul îşi menţine angajamentul faţă de cele cinci principii directoare care guvernează politica UE faţă de Rusia. Preşedintele Consiliului European a confirmat, de asemenea, sprijinul neclintit al UE faţă de independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, şi a subliniat partea de responsabilitate a Rusiei în ceea ce priveşte punerea în aplicare deplină a acordurilor de la Minsk. În timpul convorbirii, Charles Michel a reiterat evaluarea UE cu privire la aterizarea forţată a zborului Ryanair de către autorităţile bieloruse şi l-a informat pe Putin despre sancţiunile impuse de Uniunea Europeană în urma incidentului.

UNDĂ VERDE PLANURILOR DE REDRESARE ŞI REZILIENŢĂ

Comisia Europeană va da undă verde primelor Planuri Naţionale de Redresare şi Rezilienţă. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut acest anunţ în cadrul discursului său la sesiunea plenară a Parlamentului European, desfăşurată la Strasbourg. În prezent, Comisia Europeană a primit 23 de planuri de redresare şi de rezilienţă din partea statelor membre ale UE. Acestea vor pune la dispoziţia guvernelor naţionale până la 672,5 miliarde de euro, oferite prin intermediul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, pentru a sprijini investiţiile şi reformele. Suma se împarte în granturi cu o valoare totală de 312,5 miliarde de euro şi împrumuturi în valoare de 360 de miliarde de euro. Mecanismul de redresare şi rezilienţă va juca un rol crucial în atenuarea impactului economic şi social al pandemiei asupra Europei şi va face economiile şi societăţile europene mai durabile, mai rezistente şi mai bine pregătite pentru provocările şi oportunităţile dublei tranziţii verzi şi digitale.

MĂSURI PENTRU ASIGURAREA SECURITĂŢII INTERNE

Consiliul Uniunii Europene a adoptat concluziile privind impactul pandemiei de COVID-19 asupra securităţii interne. În baza acestora, Consiliul UE încurajează statele membre să identifice soluţii practice pentru o mai bună cooperare strategică, operaţională şi tactică transfrontalieră în scopul asigurării respectării legii. De asemenea, pentru a asigura pregătirea şi rezistenţa în faţa unor viitoare pandemii şi a altor crize, Agenţia UE pentru Formare în Materie de Aplicare a Legii şi statele membre sunt încurajate să elaboreze programe de formare şi exerciţii practice bazate pe scenarii. Potrivit concluziilor, Comisia Europeană trebuie să sprijine Europolul şi Laboratorul pentru inovare cu scopul creării unui instrument comun, rezilient şi securizat pentru comunicaţii în domeniul aplicării legilor. În plus, Consiliul UE subliniază necesitatea de a împiedica infiltrarea reţelelor infracţionale în punerea în aplicare a instrumentului Next Generation EU.