Europa Azi

„Europa Azi”. UE - TURCIA, un pas spre detensionarea relaţiilor

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

UE-TURCIA: UN PAS SPRE DETENSIONAREA RELAŢIILOR

Preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi cel Consiliului European Charles Michel,s-au întâlnit astăzi, la Ankara, cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru a discuta relaţiile dintre UE şi Turcia, tot mai tensionate în ultimul an. Ambele părţi vor să caute soluţii la mai multe probleme. Bruxelles-ul este nemulţumit de retragerea Ankarei din tratatul de combatere a violenţei împotriva femeilor, posibila interzicere a principalului partid pro-kurd al ţării, comportamentul agresiv faţă de Grecia şi Cipru, explorarea rezervelor energetice în Mediterana de Est şi nerespectarea angajamentului de a lua înapoi solicitanţii de azil respinşi. Preşedintele turc doreşte la rândul său, actualizarea acordul privind migraţia, încheiat în 2016, dar şi o perspectivă mai clară privind aderarea la UE, Turcia având statut de ţară candidată încă din 1999. Erdogan mai vrea ajutor pentru modernizarea uniunii vamale UE-Turcia.

4 MILIARDE DE EURO, AJUTOR DE STAT PENTRU AIR FRANCE

Comisia Europeană a aprobat planurile Franţei de a acorda un ajutor de stat de până la patru miliarde de euro, pentru salvarea operatorului aerian Air France. Măsura a fost aprobată în contextul Cadrului temporar pentru măsuri de susţinere a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19. Potrivit Comisiei, măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru al UE. Cu o flotă de peste 300 de aeronave şi peste 45.000 de angajaţi, rolul Air France în economia franceză este foarte important. Finanţarea va fi alocată pentru susţinerea forţei de muncă, dar şi pentru o conexiune mai strânsă dintre regiunile franceze, inclusiv cu teritoriile Franţei de peste mări.

EUROSTAT: RATA ŞOMAJULUI ÎN UE NU A DEPĂŞIT 7,5%

Potrivit Eurostat, în luna februarie a acestui an, rata medie a şomajului în Uniunea Europeană nu a trecut de 7,5%. A rămas neschimbată faţă de ianuarie 2021 şi a crescut cu 1% comparativ cu februarie anul trecut. Dintre cele 27 de state membre ale UE, în luna februarie a acestui an, cea mai mare rată a şomajului a fost înregistrată în Spania - 16,1%, urmată de Italia, cu 10,2 la sută. La polul opus se află, Polonia, Cehia şi Olanda, cu mai puţin de 4%, urmate de Malta, Germania, Ungaria şi Slovenia, care au rămas sub 5 la sută, şi România, cu 5,7%. Numărul total al şomerilor înregistraţi în UE, în februarie 2021, a rămas sub 16 milioane. Comparativ cu luna ianuarie, numărul europenilor şomeri a crescut cu 34 de mii. Iar faţă de luna februarie a anului trecut, numărul şomerilor din UE a crescut cu aproape două milioane.