Europa Azi

"Europa Azi": UE trimite sprijin pentru Liban

Uniunea Europeană trimite de urgenţă în Liban 100 de pompieri şi echipamente specializate pentru operaţiuni de salvare. Pentru a evalua amploarea daunelor cauzate de exploziile devastatoare din capitala Beirut, Comisia Europeană a anunţat şi activarea sistemului de cartografiere prin satelit. Comisarul european pentru gestionarea crizelor a transmis condoleanţe rudelor celor care au suferit în urma exploziilor.

UE, ÎN CĂUTAREA UNUI VACCIN
Comisia Europeană a încheiat discuţiile cu o companie farmaceutică privind achiziţionarea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19. Viitorul contract ar urma să permită tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene să procure serul. Dacă se va demonstra că e sigur şi eficient, Comisia Europeană va cumpăra 300 de milioane de doze, în numele tuturor statelor blocului comunitar. Executivul european negociază şi cu alţi producători de vaccinuri.

MĂSURI ÎMPOTRIVA CONCURENŢEI NELOIALE
Curtea de Conturi a UE îndeamnă executivul blocului comunitar să combată mai eficient exportul producţiei unor întreprinderi sub preţul de pe piaţa ţărilor importatoare. Curtea notează, într-un raport, că executivul UE a reuşit să aplice politica de apărare comercială sprijinind producătorii europeni, însă nu a folosit toate instrumente pe care le are la dispoziţie. Potrivit Curţii, practicile neloiale ale unor întreprinderi europene ar trebui monitorizate mai eficient.

UE CÂŞTIGĂ DIN COMERŢUL CU MAŞINI ELECTRICE 
Uniunea Europeană a exportat, anul trecut, autoturisme hibride şi electrice în valoare de 8,2 miliarde de euro, arată datele Eurostat. Valoarea importurilor acestor maşini s-a ridicat la 7,1 miliarde de euro, ceea ce a dus la un excedent comercial de peste 1 miliard de euro. Principalele destinaţii ale exporturilor au fost Marea Britanie, Norvegia şi Statele Unite, iar importurile de bază au provenit din Statele Unite, Coreea de Sud şi Regatul Unit. 

CONSULTĂRI PRIVIND OBIECTIVELE PACTULUI VERDE
Comisia Europeană invită societatea civilă să examineze modul în care trebuie revizuite Directivele privind energia din surse regenerabile şi eficienţa energetică. În acest fel, Comisia vrea să stabilească obiective mai ambiţioase în Pactul Verde European, care prevede accelerarea producţiei de energie din surse regenerabile. În următorii 10 ani, UE vrea să folosească energie regenerabilă în proporţie de cel puţin 32%.