Europa Azi

„Europa Azi. UE - SUA, un parteneriat transatlantic revitalizat

TVR MOLDOVA prezintă un rezulat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

INSTITUT EUROPEAN PENTRU INSTRUIREA IMAMILOR

Un "Institut european pentru instruirea imamilor" ar putea fi creat în scurt timp de autorităţile europene, ca măsură de combatere a terorismului şi a discursului care incită la ură. Propunerea a venit din partea Preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, şi a fost făcută înainte de mini-summitul UE la care oficialii europeni urmau să dezbată răspunsul comun la ameninţarea terorismului. Michel a explicat că deschiderea unor şcoli în care imamilor le sunt insuflate valorile europene ar ajuta la "combaterea ideologiilor extremiste, extremismului violent şi mesajelor de incitate la ură care alimentează acţiunile teroriste".

UE-SUA: UN PARTENERIAT TRANSATLANTIC REVITALIZAT

"Trebuie să pornim motorul", a spus şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, referindu-se, într-un editorial publicat pe blogul său de pe pagina Serviciului European de Acţiune Externă, la oportunităţile de a reconstrui cooperarea UE-SUA, odată cu instalarea lui Joe Biden la Casa Albă. "Salutăm şansa de a lucra cu un preşedinte SUA care nu ne consideră un "duşman" sau care crede că UE a fost "înfiinţată pentru a profita de SUA", a menţionat Borrell, citând din declaraţile lui Donald Trum, cu care Uniunea Europeană a avut relaţii tensionate. Referindu-se la securitatea transatlantică şi la NATO, Josep Borrell a menţionat că "o Europă capabilă şi conştientă din punct de vedere strategic este cel mai bun partener pentru SUA – şi, de asemenea, este ceea de ce Europa însăşi are nevoie".

CONTROL SPORIT ASUPRA EXPORTURILOR DE TEHNOLOGII

Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns luni la un acord pentru consolidarea controlului asupra exporturilor de tehnologii cu dublă utilizare atât civilă, cât şi militară, în special a tehnologiei de supraveghere cibernetică. Noile reguli vizează exporturile către ţări terţe a tehnologiilor sau bunurilor cu destinaţie industrială, dar care pot fi folosite şi în scopuri de apărare, informaţii sau menţinerea ordinii. În această categorie au fost incluse computere de înaltă performanţă, drone, anumite produse chimice, echipamente nucleare şi tehnologii de telecomunicaţii.