Europa Azi

„Europa Azi”. UE-SUA, cea mai strânsă relaţie din istorie

TVR MOLDOVA vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei, petrecute în spaţiul european:

UE-SUA: "CEA MAI STRÂNSĂ RELAŢIE DIN LUME"

Miniştrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au confirmat importanţa strategică a parteneriatului cu Statele Unite şi pledează pentru o agendă transatlantică reînnoită. Conform unor concluzii adoptate de Consiliul UE, relaţia dintre Bruxelles şi Washington este cea mai strânsă relaţie din lume, bazată pe legături istorice şi valori comune. Pentru apărarea acestor valori, Europa şi SUA trebuie să îşi intensifice eforturile comune, inclusiv printr-un parteneriat strategic UE-NATO consolidat. Un parteneriat transatlantic puternic, ancorat în realitatea geopolitică, este vital pentru asigurarea securităţii, stabilităţii şi prosperităţii comune. Nu doar pentru cele două state, ci şi pentru restul lumii, au precizat miniştrii de externe europeni.

FONDUL DE REDRESARE VA FI LANSAT LA TIMP

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a dat asigurări că fondul de redresare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, va fi aprobat la timp. Asta chiar dacă Polonia şi Ungaria vor bloca în continuare acest pachet, nemulţumite de mecanismului prin care se condiţionează fondurile europene de respectarea statului de drept. Dacă nu se va ajunge la o soluţie de compromis cu ocazia summitului Consiliului European, programat pentru această săptămână, Comisia Europeană poate exclude Varşovia şi Budapesta din planul UE de relansare a economiei europene, iar fondul de redresare poate fi aprobat prin procedura cooperării consolidate. Aceasta prevede că cel puţin nouă ţări UE au dreptul să instituie o cooperare avansată într-un domeniu din cadrul structurilor comunitare, fără a fi implicate celelalte ţări ale blocul comunitar.

UN NOU SEDIU PENTRU CENTRUL DE SECURITATE CIBERNETICĂ

Şapte state membre ale UE vor concura pentru găzduirea Centrului european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice. Şi-au depus candidatura Belgia, Germania, Lituania, Luxemburg, Polonia, România şi Spania. Singura ţară dintre cele şapte candidate care nu găzduieşte niciun sediu de agenţie sau entitate europeană este România. Potrivit ministerului de resort, Bucureştiul este alegerea optimă, deoarece beneficiază de un ecosistem extraordinar de securitate cibernetică a reţelelor 5G, un număr impresionant de specialişti IT, conectivitate la cele mai înalte standarde şi un mediu internaţional divers, dinamic şi prosper. Analiza Comisiei Europene a confirmat că dosarul de candidatură al României satisface pe deplin toate criteriile cerute. Votul va avea loc mâine, la Bruxelles.