Europa Azi

„Europa Azi”: UE sprijină construcţia primei fabrici de reciclare a bateriilor auto

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

NOI ALOCAŢII PENTRU COMBATEREA PANDEMIEI ÎN UE

Consiliul Uniunii Europene a mai alocat peste 120 de milioane de euro pentru combaterea pandemiei de Covid-19. Alocaţiile urgente din bugetul UE sunt prevăzute pentru pregătirea adeverinţelor electronice verzi, consolidarea capacităţii de a detecta şi monitoriza noi variante ale virusului, inclusiv în apele reziduale. Ar urma să fie elaborate noi teste PCR pentru mutaţiile coronavirusului. O parte din sumă va fi destinată dezvoltării platformei de localizare a pasagerilor. Fondurile vor fi alocate din rezerva pentru solidaritate, care este menită să ajute statele membre şi ţările terţe în situaţii de urgenţă.

MODERNIZAREA SISTEMULUI DE SUPRAVEGHERE A HOTARELOR

Comisia Europeană a adoptat noi norme Pentru modernizarea sistemului de supraveghere a frontierelor externe ale UE. E vorba de îmbunătăţirea schimbului de informaţii între autorităţile responsabile. Astfel, pentru o analiză adecvată a riscurilor şi o reacţie rapidă, statele membre vor emite alerte cu privire la situaţiile de interes pentru gestionarea frontierelor UE. Printre acestea se numără cazurile de trafic de persoane, de confiscare a drogurilor, armelor sau explozivilor şi de trafic de vehicule sau răpire de copii. În plus, statele membre vor raporta operaţiunile de căutare şi salvare, care vor ajuta la detectarea persoanelor expuse riscului şi la salvarea de vieţi.

25 DE MILIOANE PENTRU RECICLAREA BATERIILOR AUTO

Creşterea numărului de maşini electrice în Europa şi riscul poluării cu baterii auto ieşite din uz, au determinat executivul UE să sprijine construcţia primei fabrici de reciclare a bateriilor auto din Uniunea Europeană. Facilitatea de reciclare va fi construită în Polonia, cu ajutorul unui împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de până la 25 de milioane de euro. Potrivit BERD, construcţia fabricii va costa 182 de milioane de euro. În urma reciclării deşeurilor vor fi obţine metale preţioase, ce urmează a fi folosite din nou ca materie primă pentru baterii noi sau alte produse. Astfel, noua fabrică, una dintre primele din lume de acest fel, va oferi un serviciu esenţial în lanţul valoric al bateriilor litiu-ion. Până în prezent, BERD a investit în Polonia aproape 11 miliarde de euro, pentru realizarea a 456 de proiecte.