Europa Azi

"Europa Azi": UE şi OMS au lansat un nou program regional pentru vaccinarea sigură şi eficientă a populaţiei în cele şase ţări din Parteneriatul Estic

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

UE-OMS: 40 DE MILIOANE DE EURO PENTRU PARTENERIATUL ESTIC

Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au lansat un nou program regional pentru vaccinarea sigură şi eficientă a populaţiei, în cele şase ţări din Parteneriatul estic. Programul, în valoare de peste 40 de milioane de euro, va pregăti Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina pentru recepţionarea şi administrarea vaccinurilor, primite atât de la platforma COVAX, cât şi prin iniţiativa Echipa Europa. Potrivit directorului regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, banii vor asigura asistenţa logistică pentru manipularea vaccinurilor şi a consumabilelor, instruirea managerilor de sănătate şi a personalului medical, comunicarea riscurilor şi implicarea comunităţii în campania de vaccinare.

FONDURILE DE RELANSARE, ÎNAINTE DE SFÂRŞITUL VERII

Uniunea Europeană speră să înceapă distribuirea banilor din fondul său de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, înainte de sfârşitul verii. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit cu acest anunţ după ce astăzi, Consiliul şi Parlamentului European au semnat Mecanismul de redresare şi rezilienţă. Acesta va asigura accesul celor 27 de ţări ale blocului comunitar la subvenţii şi împrumuturi, în valoare de 672,5 miliarde de euro. Banii vor putea fi cheltuiţi pentru investiţii publice şi reforme în domenii politice cheie, cum ar fi tranziţia ecologică sau cea digitală. Von der Leyen le-a cerut statelor membre să ratifice cât mai rapid documentul semnat de Consiliu şi Parlament, ca executivul UE să poată împrumuta fondurile necesare de pe piaţă, pentru a le distribui.

U.E. ESTE DECISĂ SĂ PROTEJEZE PACEA ÎN IRLANDA DE NORD

Blocul comunitar este hotărât să protejeze pacea în Irlanda de Nord şi să facă funcţional protocolul post-Brexit cu privire la această provincie britanică, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic. El a adăugat, însă, că implementarea acestui protocol este o stradă cu două sensuri şi este necesară o cooperare bazată pe soluţii constructive. Oficialul european a purtat la Londra discuţii cu reprezentanţii Marii Britanii, după mai multe săptămâni de întreruperi în comerţul post-Brexit. Marea Britanie s-a arătat dezamăgită că UE nu a recunoscut "şocul şi furia" resimţite în Irlanda de Nord după restricţiile impuse de Bruxelles pentru livrările de vaccinuri împotriva coronavirusului peste graniţa deschisă dintre Irlanda, membră a UE şi provincia britanică Irlanda de Nord. În opinia guvernului de la Londra acestea au fost cât pe ce să compromită protocolul nord-irlandez încheiat în cadrul Brexit-ului.