Europa Azi

"Europa Azi": UE prelungeşte sancţiunile impuse Rusiei

Consiliul Uniunii Europene a prelungit azi cu încă jumătate de an sancţiunile impuse persoanelor care au subminat integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei. Măsurile prevăd restricţii de călătorie în UE şi îngheţarea activelor pe teritoriul blocului comunitar pentru 175 de persoane şi 44 de entităţi. Alte sancţiuni vizează sectoare specifice ale economiei ruse. UE a impus primele sancţiuni pe 17 martie 2014, după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea. De atunci, UE a prelungit aceste pedepse la fiecare jumătate de an şi a extins lista celor sancţionaţi.

UE ŞI OMS, ÎMPREUNĂ ÎN LUPTA CONTRA PANDEMIEI
Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au lansat azi un Consiliu însărcinat cu înlesnirea cooperării globale împotriva pandemiei de Covid-19. La prima reuniune, Consiliul a analizat soluţiile pentru depăşirea pandemiei, redresarea sistemelor de sănătate şi creşterea economică mondială. Instituţia urmăreşte inclusiv mobilizarea liderilor politici pentru atingerea acestor obiective. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat în timpul reuniunii că principalul obiectiv al Consiliului, este accesul la vaccinuri, teste şi tratamente pentru toate ţăriile lumii.

OBIECTIV AMBIŢIOS PRIVIND NEUTRALITATEA CLIMATICĂ
Comisia de Mediu a Parlamentului European a adoptat un amendament care prevede o reducere cu 60% a emisiilor de gaze cu efect de seră, până în anul 2030. E vorba de o reducere cu încă 20 la sută faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene şi reprezintă un element cheie al Pactului Verde European. Modificarea legii trebuie validată de Parlamentul European, în timpul sesiuni plenare din octombrie. În ultimele două zile, Comisia de Mediu a votat aşa-numitele "legi climatice", propuse în martie de executivul european, pentru a stabili obiectivul privind neutralitatea climatică în 2050. 

UE CERE LONDREI SĂ RESPECTE ACORDUL DE BREXIT
Comisia Europeană a cerut Marii Britanii să anuleze până la sfârşitul acestei luni, un proiect de lege care încalcă angajamentele Londrei, asumate la începutul anului în cadrul Acordului de retragere din UE. Comisia îşi exprimă nemulţumirea că Londra vrea să decidă unilateral care dintre mărfurile transportate din Marea Britanie în Irlanda de Nord, vor fi supuse tarifelor. Potrivit Acordului de retragre, această decizie ar trebui adoptată de către o comisie comună, formată din reprezentanţi ai Regatului Unit şi ai Uniunii Europene. Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda au denunţat deja proiectul de lege propus de Londra, numindu-l un "atac frontal" împotriva dreptului internaţional.