Europa Azi

„Europa Azi”: UE pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

EUROPA PREGĂTEŞTE NOI SANCŢIUNI ÎMPOTRIVA RUSIEI

Miniştrii de externe din ţările membre ale UE au ajuns la un acord politic privind adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei. Uniunea Europeană ar putea să instituie interdicţii de călătorie şi să îngheţe activele mai multor aliaţi ai preşedintelui rus, Vladimir Putin, drept reacţie la încarcerarea opozantului Alexei Navalnîi şi reprimarea activiştilor pro-democraţie. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, va propune o listă cu responsabili ai aparatului poliţienesc şi judiciar, care ar putea fi vizaţi de sancţiuni. În această listă nu va intra probabil niciun oligarh rus. UE ar fi decis să-i sancţioneze doar pe oficialii de rang înalt, întrucât astfel de măsuri vor fi mai greu de contestat juridic.

UE ÎŞI CONSOLIDEAZĂ SUVERANITATEA TEHNOLOGICĂ

Comisia Europeană şi-a prezentat astăzi planul de acţiune privind interacţiunea dintre industria civilă, cea de apărare şi spaţială. Acesta are drept scop consolidarea suveranităţii tehnologice a UE prin folosirea mai eficientă a tehnologiilor cu aplicaţii civile, de apărare sau spaţiale, cum ar fi cloud-ul, procesoarele, tehnologia cibernetică, tehnologia cuantică şi inteligenţa artificială. Comisia anunţă mai multe acţiuni specifice axate pe interacţiunea dintre cele trei industrii. Printre altele, acestea vor pregăti pentru lansare trei proiecte emblematice. Primul va dezvolta tehnologia dronelor, al doilea – conectivitatea spaţială de mare viteză pe baza criptării cuantice, iar al treilea se va axa pe managementul traficului spaţial, necesar pentru evitarea coliziunilor şi accesul autonom în spaţiu.

GRANTURI DE 19 MILIARDE PENTRU CERCETĂTORI

Programul de lucru pe acest an al Consiliului European pentru Cercetare a fost prezentat astăzi de Executivul European. Acesta include trei cereri de propuneri pentru proiecte de cercetare, cu un buget total de 1,9 miliarde de euro. Consiliul acordă granturi pentru cercetători de vârf din toată lumea, în cadrul programului Orizont Europa. Condiţia este să vină în UE pentru a-şi dezvolta tehnologice revoluţionare, care vor sta la baza unor noi industrii, pieţe şi inovaţii sociale. În total, în perioada 2021-2027, Consiliul va primi din programul-cadru Orizont Europa, peste 16 miliarde de euro. Până acum, de granturi au beneficiat peste 9 500 de cercetători de top şi peste 70 de mii de postdoctoranzi, doctoranzi şi membri din echipele lor de cercetare.