Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”. UE oferă sprijin poporului belarus

TVR MOLDOVA vă oferă o sinteză a celor mai importante evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.


UE OFERĂ SPRIJIN POPORULUI BELARUS
Comisia Europeană va aloca 53 de milioane de euro în sprijinul poporului belarus, a anunţat şeful executivului european, Ursula von der Leyen. O parte din această sumă va fi oferită victimelor represiunii forţelor de ordine, iar restul banilor vor merge pentru susţinerea societăţii civile, dar şi pentru lupta împotriva răspândirii coronavirusului.  Decizia Comisiei Europene a fost anunţată după summit-ul de ieri al şefilor de stat şi de guvern ai UE, care au hotărât să impună sancţiuni împotriva demnitarilor regimului de la Minsk, responsabili de violenţe împotriva protestatarilor şi fraudarea alegerilor prezidenţiale.

MINISTRUL POLONEZ DE EXTERNE A DEMISIONAT
Ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz, şi-a prezentat azi demisia. El e nemulţumit că, după alegerile prezidenţiale de luna trecută, câştigate de preşedintele conservator Andrej Duda, Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie vrea să opereze schimbări în componenţa actualului executiv. Duda l-a învins la limită pe primarul liberal al capitalei Varşovia, iar scorul strâns e văzut de partidul de la guvernare ca o reacţie de nemulţumire a electoratului faţă de acţiunile guvernului. Demisia şefului diplomaţiei poloneze survine la două zile după cea a ministrului Sănătăţii.

GRECIA ACUZĂ TURCIA DE DEZINFORMARE
Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a respins acuzaţiile că Grecia ar fi abandonat ilegal pe mare solicitanţi de azil şi a învinuit Turcia că ar promova ştiri false, în acest sens. New York Times a scris că Grecia ar abandona migranţi pe mare, lăsându-i să fie salvaţi de paza de coastă turcă. Relaţiile dintre Grecia şi Turcia sunt tensionate din cauza disputelor asupra zonelor din estul Mării Mediterane, bogate în petrol şi gaz. În pofida îndemnurilor UE adresate Turciei de a opri activităţile de explorare a acestor zăcăminte, Ankara declară că nu va da înapoi chiar dacă riscă sancţiuni europene.

ROMÂNIA, LIDER AL UE ÎN DOMENIUL CONSTRUCŢIILOR
România a înregistrat, în prima lună de vară, cea mai mare creştere în domeniul construcţilor din Uniunea Europeană. Potrivit Eurostat, lucrările au sporit cu aproape 7 la sută, iar România a rămas lider la acest capitol pentru a doua lună la rând. Asta în timp ce media lucrărilor de construcţii pe teritoriul blocului comunitar a scăzut cu aproape 6 procente. Singurele state membre ale UE în care lucrările de construcţii au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, sunt România, urmată la peste 5 la sută de Germania, Finlanda şi Olanda.
 
Similare
RECOMANDĂRI