Europa Azi

„Europa Azi”: UE nu aprobă, deocamdată, vaccinul rusesc

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

CONSOLIDAREA RELAŢIILOR TRANSATLANTICE

Vicepreşedintele american Kamala Harris a pledat pentru consolidarea alianţiei transatalantice într-un mesaj online transmis în sesiunea de deschidere a Parlamentuilui Europan. Ea a declarat că preşedintele Joe Biden aşteaptă cu interes să colaboreze cu membrii legislativului UE. Kamala Harris a precizat că relaţiile UE cu SUA trebuie întărite pentru a promova cu încredere valorile democratice în toată lumea. Vicepreşedintele american a semnalat că viitorul relaţiilor UE-SUA depinde de conjugarea eforturilor ambelor părţi pentru depşirea celor mai importante probleme economice şi geopolitice.

U.E. NU APROBĂ DEOCAMDATĂ VACCINUL RUSESC

Agenţia Europeană pentru Medicamente recomandă ţărilor UE să nu autorizeze deocamdată vaccinul rusesc anti-COVID Sputnik V. Agenţia precizează că nu sunt suficiente date despre efectele secundare ale vaccinului la persoanele imunizate cu Sputink. Un avertisment în acest sens a transmis şi Franţa. Săptămâna trecută  Agenţia Europeană pentru Medicamente a ajuns la o etapă-cheie a examinării vaccinului rusesc înainte de aprobare. Autorităţile de la Moscova au anunţat deja că sunt gata să furnizeze doze pentru 50 de milioane de europeni începând cu luna iunie.

PROPAGANDA RUSĂ ÎN U.E.

Germania se află în centrul eforturilor de dezinformare ruseşti mult mai mult decât orice altă ţară din Uniunea Europeană, arată un raport al serviciului diplomatic al UE. "Niciun alt stat membru al UE nu este atacat mai violent decât Germania". Potrivit documentului, Moscova duce "campanii sistematice" atât la nivel politic, cât şi prin intermediul mass-media apropiate Kremlinului. Potrivit raportului, Rusia duce o campanie activă de dezinformare şi în alte mari ţări ale UE precum Franţa, Italia sau Spania.