Europa Azi

„Europa Azi”: UE îşi măreşte stocul de echipamente medicale

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

ÎNGRIJORĂRI PRIVIND DETERIORAREA DEMOCRAŢIEI

Înaltul Reprezentant al U.E. pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, consideră că evenimentele de săptămâna trecută de la Washington reprezintă punctul culminant al unor evoluţii îngrijorătoare la nivel mondial. Într-un editorial pe blogul său, în care a analizat evenimentele din capitala americană, Borrell a scris că nu numai în SUA, ci peste tot în lume, există lideri politici gata să submineze instituţiile democratice. Potrivit înaltului oficial, dezinformarea, de asemenea, constituie o ameninţare reală pentru democraţie. În opinia lui Borrell, dacă informaţiile eşuează, ca un motor de maşină care foloseşte combustibilul greşit, la fel şi democraţia nu va mai funcţiona. Pentru a combate acest fenomen, şeful diplomaţiei europene pledează pentru reînnoirea imediată a cooperării globale în promovarea valorilor democratice şi a statului de drept.

ÎN U.E. CREŞTE CAPACITATEA DE VACCINARE

Capacitatea de vaccinare în U.E. va spori cu 20%, după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente şi-a modificat recomandările cu privire la vaccinul împotriva Covid-19 produs de BioNTech şi Pfizer. Potrivit unui comunicat, un flacon de vaccin este suficient pentru şase doze şi nu pentru cinci, ca până acum. O altă veste bună, dată de directorul executiv al agenţiei, Emer Cooke, este că, în această săptămână, producătorul de medicamente AstraZeneca este aşteptat să ceară aprobarea vaccinului său împotriva noului coronavirus. Autorizarea pentru cel de-al treilea vaccin împotriva COVID-19 în cadrul Uniunii Europene ar putea fi dată până la sfârşitul acestei luni. Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împreună cu universitatea Oxford, a primit undă verde de la autorităţile britanice pe 30 decembrie.

EUROPA ÎŞI EXTINDE STOCUL DE ECHIPAMENTE MEDICALE

Începând de astăzi, Belgia, Olanda şi Slovenia sunt noile ţări gazdă pentru stocurile europene comune de echipamente medicale. Rezerva rescEU este găzduită de nouă ţări, printre care şi România. Acestea sunt responsabile pentru achiziţii, iar Comisia Europeană asigură finanţarea, inclusiv depozitarea şi transportul. Într-un comunicat al Comisiei se spune că rezerva rescEU este compusă din peste 80 de milioane de măşti medicale, 280 de milioane de perechi de mănuşi, aproape 20 de milioane de şorţuri şi halate medicale, şi câteva mii de concentratoare şi ventilatoare de oxigen. În perioade de urgenţă medicală, stocul este distribuit în întreaga Europă.