Europa Azi

„Europa Azi”: UE, îngrijorată de mişcările de trupe ruseşti lângă Ucraina

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

U.E. ÎNGRIJORATĂ DE MIŞCĂRILE DE TRUPE RUSE LÂNGĂ UCRAINA

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a promis Kievului sprijinul Uniunii Europene pentru păstrarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.
Borrell şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu mişcările de trupe ruse la hotarele Ucrainei şi a acuzat Rusia că masează trupe la graniţele nordice şi estice, precum şi în peninsula Crimeea, anexată de Moscova, în 2014. Serviciul ucrainean de informaţii militare a acuzat Rusia că urmăreşte crearea unui pretext pentru a trimite în Donbas unităţi militare suplimentare. Kremlinul nu a negat mişcările de trupe, dar a spus că nu ameninţă pe nimeni, ci oferă doar sprijin politic şi umanitar luptătorilor separatişti, în conflictul pe care Moscova îl numeşte  - intern. Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, în conflictul din estul Ucrainei au murit deja peste 13 mii de oameni.

BRUXELESS-UL, PREGĂTIT SĂ SPRIJINE REDRESAREA LIBIEI

Toţi luptătorii străini trebuie să părăsească Libia, ca o condiţie prealabilă pentru reconstruirea ţării după un deceniu de lupte. Este declaraţia preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, care vizitează Libia într-un gest de susţinere pentru noul guvern de unitate naţională. Libia a fost în prag de dezmembrare, după căderea celui mai longeviv dictator din lumea arabă, Muammar Gaddafi, în urma declanşării aşa-numitei Primăveri arabe. Perioada de haos şi instabilitate, care a durat un deceniu şi a fost marcată de existenţa a două tabere rivale, s-ar putea încheia odată cu instaurarea unui guvern unificat, ales în urma unui proces mediat de ONU. În acest context, oficialul european a anunţat că UE este pregătită să ofere asistenţă şi expertiză pentru securitatea, stabilitatea şi redresarea economică a Libiei, bazate pe respectarea statului de drept, a drepturilor omului şi a egalităţii de gen.

SUA ŞI CHINA, PRINCIPALII PARTENERI COMERCIALI AI U.E.

Statele Unite şi China au fost principalii parteneri comerciali ai Uniunii Europene, în anul 2020, a comunicat astăzi Eurostat. SUA s-au situat pe primul loc la exporturi, cu 18%. Urmează Regatul Unit, cu 14 la sută. Volumul de exporturi către China a fost de 10%, iar către Elveţia şi Rusia – 7 şi, respectiv 4%. La importul de bunuri, China a fost principalul partener al Uniunii Europene, cu un volum de 22%. SUA s-au plasat pe locul secund, cu 12 la sută. Volumul de importuri din Regatul Unit a fost de 10%. Elveţia şi Rusia împart, şi aici, locurile 4 şi 5, ambele cu câte 6% din volumul total de mărfuri importate de Uniunea Europeană.