Europa Azi

Europa Azi: UE, cu ochii pe Belarus; România are cele mai mici preţuri la pâine din UE

UE, CU OCHII PE BELARUS Uniunea Europeană nu intenţionează să transforme Belarusul într-o a doua Ucraină, a afirmat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-un interviu. El a subliniat că problema de astăzi a belaruşilor nu este de a alege între Rusia şi Europa, ci de a obţine libertatea şi democraţia. UE nu a recunoscut alegerile prezidenţiale din Belarus şi a decis să impună sancţiuni demnitarilor responsabili de maltratarea protestatarilior şi fraudarea scrutinului. Preşedintele Alexandr Lukaşenko ignoră, în continuare, apelul UE de negocia cu opoziţia depăşirea crizei post-electorale.

SPRIJIN EUROPEAN PENTRU DEPĂŞIREA EFECTELOR PANDEMIEI
Comisia Europeană a propus un sprijin financiar de peste 80 de miliarde de euro pentru atenuarea consecinţelor socioeconomice ale pandemiei de coronavirus din 15 ţări membre. România ar urma să primească 4 miliarde de euro din această sumă. Din cele 15 state care au solicitat sprijin financiar, doar 4 ţări vor primi mai mult. E vorba de Italia, Spania, Polonia şi Belgia. Susţinerea financiară e menită, în special, să protejeze întreprinderile şi muncitorii din ţările UE în faţa consecinţelor nefaste ale pandemiei de coronavirus.

UE FACILITEAZĂ COMERŢUL CU VECINII
Comisia Europeană a adoptat azi un pachet de propuneri menit să influenţeze creşterea comerţului dintre Uniunea Europeană şi 20 de ţări vecine, din regiunea euro-mediteraneană, între care şi Republica Moldova. Executivul european vrea să contribuie, în acest fel, la redresarea economică a acestor state, în urma crizei provocate de coronavirus. Propunerile Comisiei prevăd acorduri mai flexibile şi mai favorabile afacerilor, precum diminuarea sau chiar anularea taxelor la importul anumitor mărfuri în UE.


ROMÂNIA ARE CELE MAI MICI PREŢURI LA PÂINE
România are cele mai mici preţuri la pâine şi cereale din Uniunea Europeană. Potrivit Eurostat, anul trecut, pâinea din România s-a vândut la jumătate de preţ faţă de media din UE. Preţuri mici la aceleaşi produse se mai găsesc în Bulgaria şi Polonia. Cele mai ridicate preţuri la pâine şi cereale au fost înregistrate în Danemarca, cu 51% peste nivelul din UE, urmată de Austria, Luxemburg şi Finlanda, toate cu peste 25 la sută faţă de media din Uniunea Europeană.