Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: UE crede în puterea democraţiei americane

TVR MOLDOVA vă prezintă un ezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

EUROPA CREDE ÎN PUTEREA DEMOCRAŢIEI AMERICANE

Ursula von der Leyen, şeful executivului U.E., a numit "scandaloase" protestele violente din capitala SUA, unde manifestanţii pro-Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului. Protestatarii au pătruns în Congresul american pentru a nu permite validarea victoriei lui Joe Biden la alegerile prezidenţiale din noiembrie anul trecut. În cadrul unei declaraţii în faţa presei, preşedintele Comisiei Europene a salutat confirmarea lui Joe Biden de către Congres şi a adăugat că asta a dovedit încă o dată puterea democraţiei americane. "Am încredere în democraţia americană şi în instituţiile ţării", a spus ea, alăturându-se liderilor din Occident care şi-au exprimat la unison sprijinul pentru Biden.

U.E. A DUBLAT COMANDA DE VACCINURI PFIZER-BIONTECH

Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu Pfizer şi BioNTech pentru achiziţionarea a 300 de milioane de doze suplimentare de vaccin anti-COVID-19. Potrivit şefului Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, guvernele celor 27 de ţări membre vor putea comanda noile doze începând din luna aprilie. Astfel, Uniunea va primi aproape jumătate din producţia companiei americane şi a partenerului său german, planificată pentru acest an. Pfizer a declarat că poate produce în decursul anului până la 1,3 miliarde de doze la nivel global. Noul acord va suplimenta comanda de 300 de milioane de doze, făcută de blocul comunitar în noiembrie. 75 de milioane dintre dozele suplimentare vor fi livrate în al doilea trimestru al acestui an, iar restul până la sfârşitul anului 2021.

SUPRAVEGHEREA BIOMETRICĂ, ÎN VIZORUL EXECUTIVULUI U.E.

Comisia Europeană a înregistrat o iniţiativă cetăţenească europeană pentru interzicerea practicilor de supraveghere biometrică în masă. Iniţiatorii au cerut Comisiei să propună un act juridic care va pune capăt utilizării arbitrare a datelor biometrice. Această practică ar putea conduce la activităţi de supraveghere în masă şi la încălcarea nejustificată a drepturilor civice, politice, economice şi sociale ale cetăţenilor europeni. Dacă după 1 an de la înregistrare se vor aduna 1 milion de declaraţii de susţinere a iniţiativei, din cel puţin 7 state membre diferite, Comisia va trebui să sprijine sau să respingă iniţiativa. Până acum, au fost înregistrate 76 de iniţiative cetăţeneşti europene. Dintre acestea, 26 au fost respinse, iar 6 au primit sprijinul Comisiei.
Similare
RECOMANDĂRI