Europa Azi

„Europa Azi”. UE contestă legitimitatea lui Lukaşenko

TVR MOLDOVA vă prezintă un sumar al evenimentelor care au ţinut azi capul de afiş în Uniunea Europeană.

UE CONTESTĂ LEGITIMITATEA LUI LUKAŞENKO

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat azi în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European că blocul comunitar nu îl recunoaşte pe Alexandr Lukashenko drept noul preşedinte al Belarusului. El a precizat că alegerile din 9 august au fost fraudate, iar săptămâna viitoare miniştrii de externe vor impune sancţiuni persoanelor vinovate de fraudarea scrutinului şi maltratarea protestatarilor. Borrell a spus că o decizie în acest sens trebuie luată înaintea summit-ului Consiliului European programat pentru 24 şi 25 septembrie la Bruxelles.

UE CERE RESPECTAREA ACORDULUI DE BREXIT

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au denunţat azi proiectul de lege al Marii Britanii, care încalcă angajamentele Londrei asumate la începutul anului în cadrul Acordului de retragere din UE. Londra vrea să decidă unilateral care dintre mărfurile transportate din Marea Britanie în Irlanda de Nord, vor fi supuse tarifelor. Însă, parlamentarii europeni au avertizat că nu vor semna Acordul de retragEre, dacă legilativul britanic va adopta controversatul proiect de lege.

JUSTIŢIA UE SUSŢINE NEUTRALITATEA INTERNETULUI

Instanţa supremă a Uniunii Europene a luat decizia să sprijine regulile blocului comunitar, care împiedică furnizorii de internet să taxeze clienţii pentru acces preferenţial la reţelele lor. Astfel, Curtea de Justiţie a UE a emis prima sa interpretare a normelor adoptate în 2015, privind neutralitatea internetului. Regulile impun furnizorilor de telecomunicaţii să trateze tot traficul de date la fel şi îi împiedică să ofere acces mai bun pentru propriile servicii sau să vândă lăţimea de bandă companiilor mari precum Google şi Netflix, lăsând un Internet mai lent pentru ceilalţi utilizatori.

PANDEMIA A AFECTAT LOCURILE DE MUNCĂ

În cel de-al doilea trimestru al acestui an, România avea cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante din UE, arată Eurostat. E vorba de perioada în care statele membre au impus restricţii pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Cele mai ridicate rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în Cehia, Belgia şi Austria. Cea mai scăzută rată a locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în Grecia, Irlanda, Spania, Polonia, Portugalia şi România.