Europa Azi

„Europa Azi”: UE ajută ţările afectate de criză

Comisia bugetară a Parlamentului European a aprobat un ajutor de 823 de milioane de euro pentru ţări afectate de mari catastrofe naturale. Banii vor fi folosiţi pentru înlăturarea consecinţelor cutremurului din Croaţia, care va primi 683,7 milioane de euro şi a inundaţiilor din Polonia, sprijinită cu peste 7 milioane de euro. Restul banilor sunt alocaţi unor ţări pentru depăşirea crizei provocate de noul coronavirus. Peste 132 de milioane de euro vor primi Irlanda, Germania, Polonia, Croaţia, Ungaria, Spania şi Grecia.

CONSULTĂRI PE TEMA CLIMEI

Comisia Europeană a lansat consultări publice cu privire la noi proiecte de legi în domeniul climatic. Noile prevederi ale legislaţiei ar urma, să contribuie la aplicarea Pactului verde european şi la atingerea noului obiectiv al UE, de reducere cu cel puţin 55 % a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2030. Proiectele se referă la sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii, la normele privind exploatarea terenurilor, schimbarea destinaţiei acestora şi la standardele de performanţă privind emisiile de CO2. Comisia invită cetăţenii, grupurile de interese şi ONG-urile să participle la consultări până pe 5 februarie 2021.

MĂSURI DE COMBATERE A BARIERELOR COMERCIALE

Comisia Europeană a lansat un nou sistem de reclamaţii pentru a combate barierele comerciale şi încălcările angajamentelor comerciale durabile cu care se confruntă întreprinderile europene pe pieţele externe. Reclamaţiile vor putea fi depuse online. Procedura e prevăzută pentru toate statele membre, companiile individuale, asociaţiile comerciale, organizaţiile societăţii civile şi cetăţenii din UE. Serviciile Comisiei vor evalua fiecare reclamaţie şi vor lua măsurile necesare. Anul trecut, Comisia a reuşit să înlăture 40 de bariere şi a generat în acest fel exporturi suplimentare pentru întreprinderile din UE în valoare de cel puţin 8 miliarde de euro.