Europa Azi

"Europa Azi": UE accelerează aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

UE ACCELEREAZĂ APROBAREA VACCINURILOR COVID-19
Autorizarea vaccinurilor adaptate împotriva noilor tulpini de COVID-19 va fi mai simplă şi mai rapidă. Executivul european a stabilit astăzi o procedură care va facilita aprobarea acestor vaccinuri, în cadrul Incubatorului HERA, planul european de pregătire în domeniul bioapărării împotriva variantelor SARS-CoV-2. Autorizarea vaccinurilor actualizate se va face pe baza unui set de date suplimentare, prezentate de companiile farmaceutice, care vor fi depuse la Agenţia Europeană pentru Medicamente. Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, a precizat că noile soluţii rapide şi flexibile vor permite aprobări accelerate, fără a compromite siguranţa şi eficacitatea vaccinurilor.

RUSIA, UN VECIN PERICULOS PENTRU EUROPA
Rusia se îndepărtează de valorile europene şi devine o ţară din ce în ce mai autoritară, a declarat diplomatul şef al UE, Josep Borrell, la reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor de externe din cele 30 de state membre ale NATO. Înaltul Reprezentant pentru politica de securitate a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să reacţioneze şi că deja a adoptat sancţiuni împotriva oficialilor ruşi de rang înalt. Potrivit lui Borell, comunicarea cu Rusia trebuie continuată, chiar dacă această ţară e un vecin periculos. Şeful diplomaţiei europene a precizat că există interese comune, precum acordul nuclear cu Iranul sau schimbările climatice, care trebuie discutate. Borell a adăugat că Moscova trebuie oprită atunci când încalcă dreptul internaţional, iar ţările UE să reacţioneze în acest sens în cadrul parteneriatului cu NATO.

ACELAŞI ASPECT, DAR CONŢINUT DIFERIT
Comisia Europeană a constatat că unele produse alimentare, comercializate în UE sub aceeaşi marcă, pot avea o compoziţie diferită, iar uneori şi un gust diferit. În cadrul studiului de comparare a calităţii la nivelul blocului comunitar, realizat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei, au fost testate 20 de tipuri de produse alimentare. Experţii au stabilit că 10 dintre acestea au gusturi diferite din cauza diferenţelor mari în compoziţia alimentelor. Potrivit experţilor, consumatorii ar putea să nu simtă neapărat aceste variaţii, deoarece detectarea lor depinde şi de tipurile de ingrediente utilizate. De exemplu, poate fi perceput conţinutul diferit de zahăr din cerealele pentru micul dejun. În schimb, variaţiile în conţinutul de grăsime din chipsurile de cartofi vor rămâne neobservate. Potrivit comisarului european pentru justiţie, Didier Reynders, ambalajele identice sau similare induc în eroare consumatorii. Este un lucru nedrept şi contravine legislaţiei UE.