Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"Europa Azi": UE a cerut azi autorităţilor din Belarus să renunţe la urmărirea penală a reprezentanţilor opoziţiei

Uniunea Europeană a cerut azi autorităţilor din Belarus să renunţe la urmărirea penală a reprezentanţilor opoziţiei. Apelul a fost adresat după ce, ieri, procurorii au pornit o anchetă penală împotriva unui comitet al liderilor opoziţiei, menit să coordoneze un transfer paşnic al puterii în Belarus. Diplomaţia europeană îşi exprimă regretul că autorităţile de la Minsk refuză dialogul cu opoziţia. Ieri, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel, au propus o mediere europeană între diferiţii actori în criza din Belarus, în care să fie implicată şi Rusia.

EFORTURI CIVILE PENTRU ACCES LA VACCINURI 

Comisia Europeană a înregistrat o iniţiativă cetăţenească europeană intitulată "Dreptul la tratament". Organizatorii iniţiativei avertizează Uniunea Europeană că sănătatea publică trebuie să fie prioritară profiturilor private ale companiilor care produc vaccinuri şi tratamente menite să combată pandemia de Covid-19. Aceiaşi organizatori vor asigurări că vaccinurile şi medicamentele vor fi disponibile pentru toate statele lumii, în mod gratuiT. Iniţiativa cetăţenească europeană a început să funcţioneze din 2012 ca instrument prin care cetăţenii pot contribui la stabilirea agendei de lucru a instituţiilor UE. 

SCĂDERE DRASTICĂ A EXPORTURILOR ÎN U.E. 

În prima jumătate a acestui an, exporturile României au înregistrat a treia cea mai mare scădere din UE. Potrivit Eurostat, volumul mărfurilor exportate de România s-a redus cu 18 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Doar Luxemburgul şi Franţa au avut o scădere mai drastică a exporturilor. Comerţul a fost afectat de măsurile impuse de statele membre ale blocului comunitar împotriva pandemiei de coronavirus. Eurostat atestă însă o îmbunătăţire a comerţului începând cu a doua jumătate a anului, când multe dintre restricţii au fost anulate.

OMAGIU VICTIMELOR TERORISMULUI

De Ziua Internaţională pentru Comemorarea Victimelor Terorismului, preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a transmis un omagiu tuturor celor care şi-au pierdut viaţa în atacuri teroriste. El a îndemnat ţările UE să rămână vigilente pentru a-şi proteja cetăţenii. După atacurile de la Madrid din 2004 şi cele de la Londra din 2005, UE a adoptat o strategie anti-terorism. Ea a fost completată cu noi măsuri după atacurile teroriste de la Paris din 2015.
Similare
RECOMANDĂRI