Europa Azi

„Europa Azi”: UE a acordat Greciei un grant în valoare de 155 milioane de euro pentru construirea unor noi centre de primire a migranţilor

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

TRANSPORTUL FEROVIAR, CHEIA SPRE UN VIITOR VERDE

Transportul feroviar a fost tema centrală a dezbaterilor de astăzi în cadrul reuniunii virtuale a Miniştrilor de Transport din UE. S-a discutat despre importanţa socială şi economică a călătoriilor pe calea ferată şi rolul pe care îl poate juca transportul feroviar în combaterea schimbărilor climatice. Reuniunea a fost precedată de lansarea oficială a "Anului european al căilor ferate", coorganizată de Comisia Europeană şi Preşedinţia portugheză a Consiliului UE. În deschiderea evenimentului, ministrul portughez al infrastructurii şi locuinţelor, Pedro Nuno Santos, a susţinut alocarea unor "investiţii publice pe scară largă" în transport, infrastructură, materiale rulante şi servicii feroviare conexe. El a subliniat că aceasta este singura modalitate de a transfera o parte semnificativă a traficului rutier şi aerian către calea ferată, aşa cum prevede Pactul verde european.

U.E. CONDAMNĂ NEGAREA GENOCIDULUI

Comisia Europeană condamnă declaraţia ministrului Justiţiei al Muntenegrului, Vladimir Leposavić, care a spus că va recunoaşte masacrului de la Srebrenica drept genocid, doar "atunci când acest fapt va fi stabilit fără echivoc". Masacrul de la sfârşitul conflictului interetnic din Bosnia, în care au fost ucişi 8.000 de bărbaţi şi băieţi, a fost calificat drept genocid de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie. Purtătorul de cuvânt pentru vecinătate, extindere şi parteneriate internaţionale al Comisiei Europene, Ana Pisonero-Hernandez, a condamnat negarea genocidului de către ministrul muntenegrean, considerat a fi de orientare pro-sârbă. Potrivit acesteia, UE respinge şi condamnă orice negare, relativizare sau interpretare greşită a genocidului. Guvernul de la Podgorica a declarat că nu vrea să facă vinovată de genocid o întreagă naţiune, dar nici să proclame sfântă o altă naţiune.

276 MILIOANE DE EURO PENTRU ADĂPOSTIREA MIGRANŢILOR

Uniunea Europeană a acordat Greciei un grant în valoare de 155 milioane de euro pentru construirea unor noi centre de primire a migranţilor pe insulele greceşti Lesbos şi Chios. Comisarul european de interne, Ylva Johansson, a anunţat finaţarea după ce a vizitat şantierul din insula Samos şi centrul temporar de recepţie şi identificare din Lesbos. Acesta a fost ridicat în grabă, după ce, toamna trecută, un incendiu a distrus centrul din Moria, cea mai mare tabără de migranţi a Greciei. Peste 3.000 de oameni trăiesc aici în corturi, chiar dacă tabăra a fost concepută iniţial pentru a găzdui nu mai mult de 650 de persoane. Potrivit comisarului Johnasson, grantul anunţat se adaugă celui de anul trecut, în valoare de 121 milioane de euro, acordat pentru construirea a trei centre de primire în insulele greceşti Samos, Kos şi Leros. Se aşteaptă ca noile tabere să fie deschise înainte de venirea iernii.