Europa Azi

"Europa Azi": Transparenţa instituţilor UE - cheia spre încredere

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

TRANSPARENŢA INSTITUŢIILOR U.E., CHEIA SPRE ÎNCREDERE
Luarea deciziilor pe deplin democratic şi extrem de transparent reprezintă cheia pentru creşterea încrederii cetăţenilor în instituţiile UE. Este concluzia Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne a Parlamentului European. Aceasta a adoptat, cu o largă majoritate de voturi, raportul privind transparenţa procesului decizional la nivel european. Drept exemplu de bune practici, membrii Comisiei au dat Parlamentul European, care face eforturi pentru ca cetăţenii simpli, mass-media şi părţile interesate să observe cum sunt adoptate deciziile sale. În schimb, ei au criticat Consiliul Uniunii Europene a cărui lipsă de angajament privind asigurarea transparenţei arată o lipsa de responsabilitate nepermisă pentru instituţiile europene. Deputaţii au criticat şi executivul european, care trebuie să fie mai transparent când vine vorba de contracte, licitaţii şi negocierea acordurilor intertanţionale.

UN NOU INSTRUMENT ÎMPOTRIVA CONŢINUTULUI TERORIST ONLINE 
Eliminarea conţinutului terorist online în decurs de o oră de la publicare va deveni obligatorie în toate ţările UE. Parlamentul European şi-a dat acordul pentru crearea unui nou instrument care va preveni răspândirea conţinutului terorist prin Internet. Potrivit acordului încheiat între Legislativ şi Consiliul Uniunii Europene, noul act juridic va stabili definiţia conţinutului terorist. Regulamentul va forţa platformele de Internet să elimine conţinutul terorist sau să dezactiveze accesul la acesta, în toate statele member, în decurs de o oră de la primirea unui ordin de eliminare de la autorităţile competente. Acestea vor putea cere ştergerea textelor, imaginilor, înregistrărilor audio sau video, inclusiv a transmisiunilor live, care incită sau contribuie la infracţiuni de terorism. Sub interdicţie vor intra, de asemenea, instrucţiunile pentru astfel de infracţiuni sau solicitările de participare la un grup terorist. 

U.E. RECICLEAZĂ PESTE 40% DIN DEŞEURILE DIN PLASTIC
Potrivit Eurostat, Uniunea Europeană a reciclat în anul 2018 aproape 42% din ambalajele din plastic. În şapte state membre ale UE, au fost reciclate mai mult de jumătate din aceste deşeuri. Lituania este lider, cu aproape 70%. Urmează Slovenia, Bulgaria şi Cehia. România a reciclat mai multe ambalaje din plastic decât Belgia, depăşind media europeană de 41,5% de reciclare a deşeurilor din plastic. Codaşele clasamentului, cu mai puţin de o treime din ambalaje reciclate, sunt Malta, Franţa, Ungaria şi Irlanda. Comisia Europeană a adoptat, în 2018, Strategia privind materialele plastice, care a dublat obiectivul UE în materie de reciclare până la 50%, în 2025, şi până la 55%, în 2030.