Europa Azi

„Europa Azi”: Summitul liderilor europeni, în format virtual

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

SECURITATEA CIBERNETICĂ, ESENŢIALĂ PENTRU EUROPA

Consiliul Uniunii Europene a adoptat astăzi concluziile cu privire la noua strategie de securitate cibernetică a UE pentru deceniul digital. Strategia prezintă cadrul pentru acţiunile UE de protejare a cetăţenilor şi întreprinderilor europene de ameninţările cibernetice, pentru a promova sisteme de informaţii sigure şi pentru a proteja un spaţiu cibernetic global, deschis, liber şi sigur. În concluziile sale, Consiliul a indicat acţiunile necesare în anii următori, inclusiv crearea unei reţele de centre de operare în întreaga UE pentru a monitoriza şi anticipa atacurile asupra reţelelor, adoptarea standardelor cheie de securitate a internetului pentru creşterea nivelului general de securitate şi deschidere a internetului global, precum şi dezvoltarea unei criptări puternice ca mijloc de protejare a drepturilor fundamentale şi a securităţii digitale.

U.E. ÎNFIINŢEAZĂ FACILITATEA EUROPEANĂ PENTRU PACE

Începând de astăzi, Uniunea Europeană are un nou instrument financiar care va acoperi toate acţiunile sale cu implicaţii militare sau de apărare, desfăşurate în cadrul politicii externe şi de securitate comune a blocului comunitar. Noul Fond european pentru pace, în valoare de aproximativ cinci miliarde de euro, pentru perioada 2021-2027, va sprijini operaţiunile de menţinere a păcii în toate ţările partenere. Până acum, ajutorul UE nu putea fi acordat decât în cadrul operaţiunilor în sprijinul păcii desfăşurate pe continentul african. Măsurile de asistenţă pot include furnizarea de echipamente militare şi de apărare, infrastructură sau asistenţă, la cererea ţărilor terţe sau a organizaţiilor regionale sau internaţionale.

SUMMITUL LIDERILOR EUROPENI, ÎN FORMAT VIRTUAL

Summitul şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor UE, programat pe 25 şi 26 martie, va avea loc în format virtual. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a luat această decizie, pe fundalul creşterii numărului de cazuri de COVID-19 la nivelul UE. Faptul că reuniunea va fi organizată în format de videoconferinţă demonstrează că există îngrijorări foarte mari cu privire la al treilea val de infecţii în toată Europa. Liderii blocului comunitar vor discuta răspunsul european la pandemia de coronavirus, situaţia din estul Mării Mediterane şi relaţiile cu Rusia. Ultima dată un summit prin videoconferinţă al liderilor UE a fost organizat în luna februarie. Ultimul summit la care cei 27 de lideri comunitari s-au întâlnit fizic a fost în luna decembrie a anului trecut.