Europa Azi

„Europa Azi”. Sprijin pentru păstrarea locurilor de muncă în statele Uniunii Europene

TVR MOLDOVA prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

SPRIJIN PENTRU PĂSTRAREA LOCURILOR DE MUNCĂ

Cinci ţări ale Uniunii Europene vor primi 8,5 miliarde de euro pentru a gestiona creşterea bruscă a cheltuielilor din sectorul municii, afectat de pandemia de cornavirus. Prin intermediul Instrumentului SURE, Comisia Europeană a alocat astăzi câte 3 miliarde de euro României şi Portugaliei,  2 miliarde de euro – Belgiei, 300 de milioane Slovaciei şi 200 de milioane de euro Ungariei. Cei mai mulţi bani sunt oferiţi întreprinderilor pentru menţinerea locurilor de muncă.

IMPOZITE ECHITABILE PENTRU TOŢI

Miniştrii Economiei şi Finanţelor din UE s-au întrunit astăzi pentru a discuta cooperarea administrativă în domeniul fiscal şi acţiunile de consolidare a Uniunii Bancare. Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a pledat pentru un proces de impozitare echitabil pentru toată lumea. Potrivit oficialului, acest obiectiv este esenţial pentru protejarea veniturilor publice, care vor juca un rol important în redresarea economică. Potrivit miniştrilor economiei şi  finanţelor din Consiliul UE, următorul pas trebuie să fie crearea Uniunii Bancare.

APĂ POTABILĂ MAI CURATĂ ŞI MAI ACCESIBILĂ

Comitetul pentru mediu al Parlamentul European a aprobat astăzi acordul referitor la directiva privind apa potabilă. Tot azi a fost adoptată şi o rezoluţie prin care se cere aplicarea corectă a legislaţiei UE privind apa. Noile reguli vor îmbunătăţi calitatea apei de la robinet prin reducerea limitelor maxime pentru anumiţi poluanţi, cum ar fi plumbul sau bacteriile dăunătoare. Utilizarea apei de la robinet va fi încurajată prin furnizarea gratuită a apei sau prin taxe reduse în clădirile publice. Comitetul subliniază că obiectivele de mediu, prevăzute în Directiva Cadru privind Apa, trebuie mai bine integrate în politicile sectoriale, în special în agricultură, transporturi şi energie, cel târziu până în anul 2027.